Svjetska trgovinska organizacija: Koronavirus će značajno uticati na trgovinu

Epidemija koronavirusa značajno će uticati na globalnu trgovinu, upozorio je zvaničnik Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo, predviđajući prve konkretne pokazatelje sljedećih sedmica.

„Posljedice u globalnoj ekonomiji vjerovatno će biti značajne i počet će da se pokazuju u trgovinskim podacima u narednim sedmicama”, rekao je Azevedo zvaničnicima predstavništava na zatvorenom sastanku u Ženevi.

Među temama bio je i junski sastanak u Kazahstanu, na kojem će ministri članica WTO- va, između ostalog, pokušati da postignu dogovor o subvencijama u poljoprivredi, internet trgovini i ribarstvu.

„Što se tiče MC-12, držimo se plana. Ako će situacija tako zahtijevati, preduzet ćemo sve potrebne mjere”, saopštio je Azevedo.

Na tom sastanku bi trebalo da učestvuje nekoliko hiljada ljudi. Uspješan ishod junskog sastanka smatra se ključnim za legitimitet i relevantnost te globalne organizacije, čiji je sistem arbitraže u trgovinskim sporovima trenutno paralisan, jer su Sjedinjene Američke Države blokirale imenovanje dvoje novih sudija.

Na zatvorenom sastanku u Ženevi vodilac pregovora o subvencijama u ribarstvu Santiago Wills rekao je da je napredak postignut u posljednje vrijeme „nedovoljan”, pozivajući članice na „fleksibilnost i pragmatičnost” I druge države članice izrazile su zabrinutost zbog sporog napretka pregovora koji imaju za cilj ukidanje štetnih subvencija ribarskoj industriji, koje rezultiraju naglim smanjenjem ribljeg fonda. Azevedo je nedavno izrazio nadu da je dogovor moguć.

„Na svima nama je da priznamo da su pregovori u ozbiljnim problemima”, rekao je u ponedjeljak američki predstavnik u WTO- vu, Dennis Shea, delegatima u Ženevi, dodajući da neke članice žestoko brane pravo na subvencije koje već dodjeljuju ili bi ih mogle dodijeliti u budućnosti. On nije naveo o kojim je zemljama riječ.