Tri nagrade za “Oca” na FEST-u

Ceremonija zatvaranja 48. FEST-a započela je dodjelom nagrada najboljim filmovima i autorima. Beogradski pobjednik za najbolji film u glavnom takmičarskom programu pripao je filmu “Nevidljivi život” reditelja Karima Ainouza (Brazil i Njemačka).

Tako je odlučio žiri koji je radio u sastavu Sebastijan Kavaca, Nataša Ninković, Nikola Ljuca, Dana Budisavljević i Klemens Šik.

“Ovaj film publiku vodi na prelepo i gorko putovanje. Film, koji bismo lako nazvali remek-delom, zaslužio je naše duboko poštovanje i vraća nam nadu u pravu umetnost stvaranja filmova”, istakao je žiri. Barbara Santos, glumica u filmu, primila je nagradu i istakla koliko je značajno što je upravo film o nevidljivom životu žena trijumfovao baš na 8. mart. Nagradu je posvetila svim ženama, a posebno samohranim majkama, izbjeglicama i Romkinjama u regionu.

Nagradu za najboljeg reditelja odnio je Vaclav Marhoul za film “Obojena ptica”, jer je “napravio iskorak iz svih trenutnih filmskih trendova i zakoračio u ekstrem. Napravio je monumentalno umetničko delo, koje podseća na najveća remek-dela sedme umetnosti”.

Mliječni zubi
“Zbog specifičnosti stilskog postupka prema teškoj i ozbiljnoj temi” Rita Kalnejais nagrađena je za najbolji scenarij za film “Mliječni zubi”.

“Snagom izraza, u ulozi poniženog čoveka, sa minimalnim spoljnim sredstvima i snažnom unutrašnjom emotivnom ogoljenošću za lik oca koji želi da povrati decu” Goran Bogdan dobio je nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Primajući nagradu, Goran Bogdan je posvetio kolegi Nebojši Glogovcu.

“Film ‘Dama herc’ nezamisliv je bez sjajne Trine Dyrholm”, koja je nagrađena za najbolju žensku ulogu. Za najbolji debi nagrađen je Filippo Meneghetti, reditelj filma “Nas dvije”. “Film koji svojom zrelošću, finoćom rediteljskih postupaka i briljantnim glumačkim izvedbama, gotovo nadilazi pojam debitantskog filma”.

Nagrada publike uz podršku Delegacije EU u Srbiji za najbolji evropski film u glavnom takmičarskom programu pripala je filmu “Sumrak u bečkom haustoru”. Ovu nagradu je Mladenu Đorđeviću uručio Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Žiri novouspostavljenog takmičarskog programa FEST Fokus, koji su činili Momir Milošević, Dušan Zorić i Damir Šehanović, proglasio je najboljim filmom ovog programa ostvarenje Ivane Mladenović – “Ivana grozna”. “Na svojim krhkim plećima Ivana Mladenović iznedrila je hrabro, autentično, drsko i nesvakidašnje ostvarenje kojim je opravdala postojanje ovog programa”, obrazložio je žiri.

Žiri takmičarskog programa “Nebojša Đukelić” odlučio je da nagradu koja nosi ime čuvenog kritičara dodijeli filmu “Mater”, reditelja Jure Pavlovića, “zbog inovativnosti u rediteljskom postupku u kontekstu jedne sveobuhvatne porodične drame”.

Politikina nagrada “Milutin Čolić”, za reditelja najboljeg srpskog filma na FEST-u, otišla je Mladenu Đorđeviću za “Sumrak u bečkom haustoru”, a “zbog dramatične atmosfere, odličnog rada reditelja i sjajne glumačke ekipe”, nagrada žirija FEDEORA pripala je filmu “Otac” Srdana Golubovića.

Malkovichev performans
Stella Artois Most Wanted Movie Award otišla je najtraženijem filmu 48. FEST-a: “Otac” Srdana Golubovića. Primajući priznanja, Golubović je zahvalio na toplom prijemu publike na premijeri FEST-a, kao i na ovim nagradama, istakavši koliko mu znači što je ta priznanja dobio upravo ovdje.

Na samom kraju ceremonije veliko finale označila je dodjela Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti Johnu Malkovichu.

– Nikad nemam osjećaj kao da sam zaslužio priznanja jer sam imao toliko sreće u životu. Imao sam priliku da radim sa zaista sjajnim ljudima, fenomenalnim kolegama, rediteljima, piscima, glumcima, glumicama, bila je ovo fenomenalna vožnja, rekao je legendarni holivudski glumac primajući nagradu.

Nakon dodjele nagrada Malkovich je izveo muzičko-scenski performans “Muzički kritičar”, koji je osmislio Aleksej Igudesman. Publika je uživala u muzičkim kompozicijama nekih od najvećih kompozitora svih vremena, ispraćenim Malkovichevim recitovanjem užasno oštrih i negativnih kritika koje su pratile ova djela kada su prvi put izvođena.

Izvor: Mirela Sekulić, Oslobođenje Portal