Trikovi za jednostavno otvaranje tegli

U nedostatku svježeg voća i povrća često posegnemo za teglama, kako bismo uživali u slasnim zalogajima. Bilo da je riječ o salatama, omiljenom džemu ili slatkom, svako pronađe nešto za sebe.

Međutim, ponekad je sreća kratkog daha, jer nam ne polazi za rukom da otvorimo poklopac.

Postoje načini koje je većina isprobala, ali ne donose baš uvijek željeni rezultat. No, postoje jednostavni trikovi koji će vam uštediti vrijeme i živce, pišu Nezavisne.

1. Uz pomoć gumice za tegle

Vjerovatno ih svi imate u kuhinji, a mogu vam poslužiti kada ne možete da otvorite teglu. Ovaj trik uspjeva zahvaljujući trenju, a sve što je potrebno da uradite jeste da postavite gumicu oko poklopca. Na taj način ćete za tren oka otvoriti teglu jednim potezom ruke. Takođe, možete upotrebiti i gumene rukavice ili navlažen sunđer.

2. Uz pomoć vrele vode

U školi smo naučili lekciju da se predmeti na toploti šire, a na hladnoći skupljaju. U slučaju tegle, taj proces se odvija različitim tempom, odnosno metalni poklopac ima veću toplotnu provodljivost od staklenog dijela. Kada se zagrijeje, poklopac se jednostavnije otvara. Stoga, možete ga provući kroz mlaz tople vode na 30 sekundi, ili staviti teglu okrenutu nadole u posudu sa vodom, takođe na pola minute.

3. Uz pomoć noža

Poznato vam je da se pri poklopcu tegle stvara vakuum, koji možete otkloniti na jednostavan način, koristeći oštar predmet poput noža. Postavite jednu ruku oko tegle da se ne bi izmakla, a drugom stavite vrh noža ispod poklopca i napravite brz potez nagore. Naravno, birajte nož kojim možete lako da rukujete.