Trump želi brzo ukidanje restrikcija: Da se pitaju doktori, rekli bi da “ugasimo” cijeli svijet

Strah i nervoza pojačali su se u ponedjeljak u nabrzinu ispražnjenom New Yorku, epicentru američke epidemije koronavirusa, ali je predsjednik Donald Trump izjavio da će uskoro pozvati na ukidanje blokada u nekim dijelovima zemlje.

Trump je izdao smjernice prije sedmicu dana za koje navodi da imaju za cilj usporavanje širenja bolesti u roku od 15 dana, uključujući i prekid putovanja koja nisu neophodna. U međuvremenu je ekonomska aktivnost u nekim saveznim državama potpuno zaustavljena.

Svjedočeći, međutim, gubicima brojnih radnih mjesta i naglom padu vrijednosti dionica, i suočavajući se s teškom bitkom za reizbor, Trump je privatno izražavao brigu svojim savjetnicima i političkim saveznicima zbog posljedica restrikcija na dugoročno stanje američke ekonomije.

Trump je izjavio novinarima kako je moguće nastaviti ekonomske aktivnosti u državama u kojima je reklativno niska stopa zaraze, navodeći primjere Nebraske, Ajdaha i Ajove, dok će se nastaviti aktivnosti na sprečavanju širenja epidemije u državama koje su postale žarište zaraze kao što je New York.

– Da se pitaju doktori, oni bi rekli ‘ugasimo cijeli svijet’ – kazao je Trump.

Trump, koji se nadao da će mobilizirati svoju kampanju za izbore zakazane za 3. novembar oko ekonomske ekspanzije Amerike, sada se suočava sa stotinama, ako ne i hiljadama, smrtnih slučajeva od COVID-19.

Brojni  republikanski saveznici strahuju sada da bi posljedice po ekonomiju mogle otežati američkom čelniku osvajanje novog četverogodišnjeg mandata.