U Banjoj Luci ugašen nulti klaster, jedna osoba sinoć prekršila više propisa

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić na današnjoj press-konferenciji istakao je da u Banjoj Luci nema novih registrovanih slučajeva zaraze korona virusom te da za sada imaju kontrolu nad situacijom. Još jednom je istakao da je neophodno smanjiti broj društvenih kontakata.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije Banja Luka sa današnjim danom 788 osoba je u izolaciji, a 1.442 pod nadzorom.

“Za sada imamo kontrolu nad postojećom situacijom i možemo kontrolisati broj klastera. Nulti klaster ugašen, a prvi i drugi klaster nalaze se u isteku 14 dana kućne izolacije”, kazao je Radojičić.

Naveo je da i dalje određeni broj ljudi dolazi iz drugih zemalja, što predstavlja potencijalnu opasnost, ali da kontrolni organi rade svoj posao i vrše nadzor nad provođenjem svih mjera.

Istakao je da u gradu Banja Luka važe sve restriktivne mjere koje je donio Krizni štab Republike Srpske.

Napomenuo je da zbog policijskog sata sve trgovine i pekare će raditi do 18 sati, a pijace i tržnice neće raditi.

Gradski saobraćaj ostaje u funkciji, ali posljednje linije gradskog i prigradskog saobraćaja bit će prije policijskog sata koji je u 20 sati,

Tokom policijskog sata u subotu kontrolisano je 100 osoba i upozoreno, jer, kako navodi, nisu svi bili informisani o policijskom satu.

“Jedna osoba sinoć je prekršila više propisa i izazvala saobraćajnu nezgodu, a pri tome je trebala biti u kućnoj izolaciji”, kazao je Radojičić.

Napomenuo je da će bogosluženja u crkvama biti dozvoljena uz pojačane mjere zaštite i smanjenje socijalnih kontakata.

Dodao je da je osobama starijim od 65 godina kretanje u potpunosti zabranjeno te da postoje linije pomoći za njih.

Također, u narednom periodu građani Banje Luke će biti obaviješteni u vezi sa načinom plaćanja komunalija.