U ovoj državi djecu u školi uče čak i empatiji

Danska se proteklih sedam godina konstantno nalazi na jednom od prva tri mjesta najsretnijih zemalja svijeta, prema izvještaju Ujedinjenih naroda o sreći, a takav rezultat zapravo ne čudi obzirom kako odgajaju djecu i koji su im prioriteti u životu.

Jedan primjer je njihovo obrazovanje u koje je od 1993. godine uključena nastava o empatiji. Svake sedmice učenici u dobi od 6 do 16 godina uče o empatiji, kako graditi odnose, kako uspjeti u poslu, kako spriječiti nasilje.

Tokom nastave učenici imaju priliku govoriti o svojim strahovima, borbama i problemima. To varira od onih osobnih poteškoća do svega što se tiče škole. Djeca zajedno s učiteljem razgovaraju o problemima i smišljaju način kako ih riješiti. Uče kako slušati jedni druge, razumjeti se međusobno i podržavati.

Također, nastavnici uče djecu da se ne fokusiraju samo na to da oni kao pojedinci budu najbolji među svojim vršnjacima, već da se usredotoče na poboljšanje vještina i talenata ostalih učenika koji nisu nadareni jednako kao oni.