U Sloveniji 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Sloveniji je danas do 14 sati potvrđeno ukupno 273 slučaja zaraze koronavirusom, a ukupno je do sada testirano 7587 osoba, objavila je popodne slovenska vlada, što je 20 slučajeva više nego jučer.

Prioritet u budućim mjerama koje će se poduzimati bit će zaštita najranjivijih skupina za vrijeme trajanja epidemije te osiguranje kako bi država, infrastruktura i gospodarstvo i u takvim uvjetima mogli funkcionirati, kazao je novi slovenski premijer Janez Janša nakon sastanka državnog vrha i kriznog stožera.

Do sada poduzete mjere će se dograđivati u ovisnosti od razvoja situacije, u dogovoru s medicinskom strukom i odlukama EU-a, istaknuo je.

Janša je zahvalio medicinskom osoblju, lokalnim zajednicama i drugim čimbenicima na velikim naporima koje ulažu u provedbi mjera i usporavanju zaraze, a kritičan je bio prema prethodnoj vladi, ocijenivši da je njegova ekipa zatekla loše stanje.

Među najvećim problemima naveo je nedostatak zaštitnih sredstava i opreme koje je njegova vlada zatekla, osobito maski i respiratora za bolnice, što je sada prioritet koji vlada rješava pa će u idućih nekoliko dana većina potrebne opreme biti nabavljena.

Zaštitna sredstva najprije će dobiti bolnice, domovi umirovljenika i oni koji rade s kupcima, a tek kad to bude osigurano moglo bi se doći u situaciju kad će se moći ublažavati sada donesene rigorozne mjere, kazao je Janša.

Što se tiče testiranja na koronavirus, Janša je ocijenio da je problem što se s testiranjem počelo prekasno te da je s tim trebalo početi odmah nakon što je žarište postala susjedna Italija.

“Sadašnja situacija u Sloveniji, Europi i svijetu neusporediva je s ikakvom drugom, poslije ove epidemije svijet će biti drukčiji”, kazao je Janša.

Predsjednik Borut Pahor kazao je nakon sjednice stožera i državnog vrha kako je siguran da će Slovenija i nakon krize s koronavirusom izaći kao pobjednik i da će kriza prije ili kasnije završiti, dok je predsjednik parlamenta Igor Zorčič pozvao na političko jedinstvo koje treba održati.

Za rasprave o tome što se propustilo učiniti dosta je vremena, sada moramo djelovati jedinstveno, kazao je Zorčič, član Stranke modernog centra (SMC), druge najveće stranke u vladajućoj koaliciji, prenosi Hina.