U Tuzli sedam novih potvrđenih slučajeva koronavirusa, u Sarajevu tri i Konjicu jedan

Još sedam osoba zaraženo je koronavirusom u Tuzli, a sve one su bile u bliskom kontaktu sa medicinskom sestrom iz Medicinskog instituta Bayer kod koje je pozitivan test na SARS-CoV-2 sinoć potvrđen. 

Epidemiološka obrada osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom medicinskom sestrom završena je sinoć.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić potvrdila je da je sedam osoba pozitivno na koronavirus te da su povezane sa prvim klasterom, odnosno Medicinskim institutom Bayer u Tuzli, prenosi Klix.ba.

Analiza briseva izvršena je u Zavodu za mikrobiologiju u Tuzli, a svi zaraženi su sa blažim simptomima.

Osim medicinske sestre iz Tuzle, koronavirusom je zaražena i ženska osoba iz Lukavca koja se prije nekoliko dana vratila sa putovanja Bosnu i Hercegovinu. Ona je, prema riječima Čolić, nakon povratka u Lukavac bila u kućnoj izolaciji.

Tokom noći s petka na subotu na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Ovu informaciju potvrdio je KCUS.

Radi se o osobama sa područja Sarajeva, koje su se našle među 37 testiranih brisova od kojih su 34 bila negativna. Riječ je o dvije osobe sa područja Općine Centar dok je jedan sa područja Općine Ilidža.

Također, testiran je 21 bris sa područja Goražda i među njima su svi bili negativni.

Još jedna osoba iz Konjica sinoć je potvrđena pozitivna na koronavirus, potvrdila je gradska Civilna zaštita.

To je bio jedan pozitivan ishod među 13 testova koji su obavljeni kasno sinoć. Novom potvrdom slučaja grad Konjic sada ima 21 zaraženu osobu, a gotovo sve se povezuju sa događajem proslave godišnjice kompanije “Igman”.

Jučer je čak 46 novih slučajeva potvrđeno.

Podsjećamo, današnjim novim potvrđenim slučajevima ukupni broj u Bosni i Hercegovini jutros je porastao na 247, a samo u glavnom gradu zemlje do sada je registrovano 13 slučajeva. Umrle su četiri osobe,a njih pet se oporavilo.