Učenica Uma Gološ snimila kratki film o reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci

Učenica drugog razreda IB Middle Years Programa Druge gimnazije Sarajevo Uma Gološ je u sklopu svog Personal projecta snimila kratki dokumentarni film o reprezentaciji Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci kao najuspješnijem sportskom kolektivu naše zemlje od stjecanja nezavisnosti 1992. godine.

Uma je objasnila da se za ovakav projekt odlučila jer smatra da pažnja koju javnost poklanja našoj reprezentaciji nije proporcionalna njihovim izuzetnim dostignućima.

Kroz intervjue s reprezentativcima Asimom Medićem i Safetom Alibašićem te selektorom Mirzom Hrustemovićem željela sam ponajprije upoznati svoje vršnjake u školi s uspjesima državnog tima Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci“.

Također, željela sam naglasiti značaj kreiranja prilika za osobe sa invaliditetom širom Bosne i Hercegovine da se bave sportom, bilo da je riječ o sjedećoj odbojci ili drugim sportovima, posebno imajući u vidu ulogu sporta i tjelesne aktivnosti u razvoju fizičkog i mentalnog zdravlja svakog pojedinca. Film sadrži i neke zanimljive anegdote i razmišljanja najistaknutijih članova reprezentacije ranije neobjavljenje u medijima, što mu daje posebnu vrijednost“, kazala je Uma.

Po prezentiranju filma svojim školskim kolegama, među kojima se nalaze i učenici iz drugih zemalja, zbog čega je za cjelokupni film uradila i prijevod na engleski jezik, Uma se odlučila da putem YouTubea pokuša dodatno približiti najuspješniji bosanskohercegovački sportski brend i široj publici.

Naime, istraživanja koja je provela među vršnjacima prije snimanja filma su pokazala da tinejdžeri u Sarajevu ne poznaju dovoljno uspjehe ove reprezentacije, te je Uma odlučila pokušati to promijeniti, a vjeruje da je situacija slična i među starijim sugrađanima.

Pokrenula i prikupljanje finansijske podrške

U sklopu svog projekta, Uma Gološ je pred sebe postavila još jedan ambiciozan cilj, a to je da našoj reprezentaciji u sjedećoj odbojci pokuša osigurati i finansijsku podršku.

Na taj korak sam se odlučila imajući u vidu činjenicu da se ove godine održavaju Paralimpijske igre u Tokiju, a da reprezentacija u proteklim godinama često nije imala dovoljnu novčanu podršku nadležnih institucija te je nerijetko zahvaljujući donacijama uspijevala zatvoriti finansijsku konstrukciju za nastupe na najvećim takmičenjima“.

Uz pomoć društveno odgovornih kompanija kao što su Cisco d.o.o., Krug d.o.o., Energodesign d.o.o. i Grupaarh d.o.o. već su prikupljena sredstva u iznosu od 2.400 KM te se nadam da će podršku našoj reprezentaciji i klubovima u sjedećoj odbojci pružiti i druge firme. U momentima kad se na najvišim postoljima zavijori zastava Bosne i Hercegovine, svi osjećamo ponos, a ovo je jedan od načina da tim uspjesima damo i svoj doprinos“, dodaje ona.

Tarik Hadžiahmetović, profesor u Drugoj gimnaziji Sarajevo i supervizor na izradi ovog projekta, ističe da je Uma tokom izrade projekta pokazala veliku predanost i istrajnost.

Uma se sama odlučila za realizaciju ovakvog projekta i time pokazala kako treba voljeti i cijeniti simbole svoje domovine, poput naše reprezentacije u sjedećoj odbojci”.

Umjesto da uvijek čekamo da neko drugi uradi nešto korisno za našu državu, iz njenog primjera možemo naučiti da i sami možemo dati svoj doprinos boljitku sredine u kojoj živimo u skladu sa svojim mogućnostima te da na tom putu možemo uspješno animirati i druge da nam se pridruže“, kazao je profesor Hadžiahmetović.

Za nadati se da će i u budućnosti uspjesi naše reprezentacije u sjedećoj odbojci inspirisati mlade na slične projekte kojim će pokazati da su njihovi rad i trud itekako cijenjeni i među mladim stanovnicima naše domovine.