Upozorenje: Lažni volonteri pljačkaju građane u Starom Gradu

Općina Stari Grad obavještava građane da su dobili informacije od sekretara njihovih mjesnih zajednica o pojavi lažnih volontera koji se predstavljaju kao uposlenici ili predstavnici starogradskih mjesnih zajednica, te uzimaju novac od starijih građana za navodnu kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Općina Stari Grad Sarajevo upozorava građane da ne nasijedaju na ovu prevaru!

Podsjećamo građane da je Općinski štab civilne zaštite oformio Operativni centar civilne zaštite Stari Grad, sačinjen je od općinskih uposlenika, a koji je dostupan 24 sata na broj telefona 033/282 336 i e-mail adresu cz@starigrad.ba.

Operativni centar ima za primarnu ulogu pomagati građanima u slučajevima gdje bude potrebno osigurati brašno ili humanitarne pakete ili ih usmjeravati u zdravstvene institucije u slučaju potrebe za ljekarskom pomoći.

Stoga je zvaničnu pomoć moguće tražiti samo pozivanjem Operativnog centra, a na lice mjesta će doći uposlenici koji imaju jasnu vidljivu akreditaciju sa fotografijom i ličnim podacima.

Ukoliko Operativni centar proslijedi vaše zahtjeve zdravstvenim ili drugim institucijama, također zahtijevajte da vidite legitimaciju! Crveni križ Stari Grad je informisao Općinski štab civilne zaštite da je angažovao volontere koji vrše dostavu obroka korisnicima iz javih kuhinja, a za stare osobe po potrebi mogu vršiti i kupovinu, donositi lijekove, plaćati račune i slično, i ovi volonteri su jasno akreditovani.

Radi transparentnosti, Crveni križ Stari Grad obajavio je i kontakt telefone volontera:

Crveni križ Stari Grad 033 532 137

Edina 061/272-079

Elmedina 061/263-184

Emina 060/351-5807

Adnan 060/ 349-5655

Upozoravaju se građani da, ukoliko im se pojave neakreditovani osobe koje se predstavljaju kao volonteri, iste prijave nadležnim policijskim tijelima i ignorišu njihove lažne ponude za pomoć.