Utjecaj koronavirusa na svjetsku ekonomiju: Wall Street doživio najveći ponor od 2008. godine

Utjecaj koronavirusa na svjetsku ekonomiju i time izazvani strah od recesije uzrokovao je na Wall Streetu u ponedjeljak pad indeksa više od 7 posto, što je njihov najveći dnevni pad od finansijske krize 2008. godine, prenosi Index.ba.

Dow Jones potonuo je 2.013 bodova ili 7,79 posto, na 23.851 bod, dok je S&P 500 skliznuo 7,60 posto, na 2.746 bodova, a Nasdaq indeks 7,29 posto, na 7.950 bodova.

Zbog strmoglavog pada cijena nafte i strahovanja od globalnih šteta uslijed brzog širenja koronavirusa u svijetu, u ponedjeljak ujutro prvo su oštro pale cijene dionica na azijskim, a potom i na evropskim berzama.

Panična rasprodaja dionica na Wall Streetu krenula je od samog početka trgovanja, pa je nakon oštrog pada indeksa nedugo nakon otvaranja berze trgovanje obustavljeno na 15 minuta.

Ni to nije smirilo situaciju, pa je Dow Jones zabilježio najveći bodovni pad u historiji, više od 2.000 bodova, dok su svi najvažniji indeksi zabilježili najveći dnevni pad od finansijske krize 2008. godine.

Zbog toga su Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks završili samo jedan postotni bod udaljeni od područja “medvjeda”, koje se definira kao pad za 20 posto ispod svojih prethodnih rekordnih nivoa.
“Ovaj dan sigurno bi trebao biti upisan u historijske knjige”, kaže Matthew Keator, partner u kompaniji Keator Group.

Sve je dodatno pogoršano cjenovnim ratom Saudijske Arabije i Rusije, sva najveća svjetska proizvođača nafte.

“Puno je straha na tržištima, a ako cijene nafte nastave padati, to bi značilo da globalna recesija nije daleko. Tržišta sada u cijene ugrađuju veliku vjerovatnost od izbijanje recesije”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.