Velika Britanija ostala bez interneta, rad od kuće srušio mreže

Mobilne mreže u Velikoj Britaniji O2, EE, Vodafone i 3 go prestale su jučer s radom ili imaju velikih problema sa signalom, ostavivši milione zaposlenih, koji zbog pandemije koronavirusa rade od kuće, u velikom problemu, piše Daily Mail.

Pretpostavlja se da je razlog pada mreža upravo to što se puno osoba odjednom uključilo u sisteme kompanija iz svojih domova.

Oglasili su se službenici O2 mreže navodeći da su svjesni kako “pojedini korisnici imaju probleme s mrežnim povezivanjem i prijenosom glasa” i da trenutno istražuju razloge njihovog nastanka.

Prvi problemi prijavljeni su putem stranice Down Detector oko 10 sati jučer , kada su korisnici svih mobilnih mreža počeli imati probleme s internet vezom.

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu pandemiju koronavirusom prošle sedmice, što je rezultiralo vanrednim mjerama u skoro svim svjetskim državama.

Većina poslovnih obaveza završava se od kuće putem interneta, a rijetke su kompanije koje su još uvijek nemarne i “primoravaju” radnike da dolaze na posao bez puke potrebe.