Video/ AutotechBH izumio Open – source ventilator za umjetno disanje: Itekako može pomoći u ovoj situaciji

Slovenačka kompanija Autotech d.o.o. se suočava i suosjeća sa novonastalom situacijom u cijelom svijetu.

Ova kompanija ima želju, volju i znanje da proizvodi potrebne količine “respiratora”, tačnije Open – source ventilatora, aparata koji mijenjaju rad medicinskih sestara kada vrše umjetno disanje, što bi u ovakvoj situaciji mnogo moglo pomoći medicinarima. Sam protok vazduha kontroliše robot, a koji ako je dobro isprogramiran neće napraviti grešku.

Međutim, šta to znači za Bosnu i Hercegovinu? Postoji kompanija AutotechBH d.o.o. koja djeluje na području BiH, tačnije smještena je u Sarajevo, te bi ove aparate bilo moguće dostaviti i u BiH.

U Sloveniji je sistem uređeniji i ne bismo bili sami u tome. Svi smo svjesni da je potreban novac da se proizvede jedan respirator. Ne znamo šta bi nas dočekalo u BiH. Koliko su zdravstvo, privreda pa i državni organi spremni da nam pomognu u ovome“, kazali su za Sarajevsku seharu iz ove kompanije.

Autotech d.o.o. je kompanija čija je primarna djelatnost automatizacija i robotizacija. Kada spomenemo ovaj aparat bitno je naglasiti da je odrađen i prototip, te bi se vrlo brzo mogao proizvoditi.

U videu ispod prikazan je rad Open – source ventilator.

Sve što mladi inovatori žele jeste da ih neko čuje i vidi i pomogne njima kako bi oni mogli pomoći svojim sugrađanima.