Video/ Djeca prve žrtve koronavirusa u Sarajevu: Još uvijek niko iz okruženja majke nije testiran

Došli su, mene testirali, a brata njegovu ženu i dijete nisu i ne žele ih testirati, kazala je kćerka preminule Advije Kanlić.

Uživo su u programu Face TV-a gostovala njena djeca, kćerka Ehlimana i sin Nezir. Kako su na početku naveli tek nakon smrti majke, iz medija su saznali da je majka bila pozitivna.

U izolaciji smo u stanu od 30 kvadrata, nas četvero. Nije nam niko od nadležnih javio da je bila pozitivna na koronavirus, tek smo iz medija saznali za to, nama su prije toga javili da je negativna“, kazali su.

Ono što je zabrinjavajući podatak koji su iznijeli je da još uvijek niko nije testiran iz okruženja preminule gospođe Kanlić.

Nije tačno da je sekretarica njenog preduzeća testirana, niti zaražena. Niko iz majkine firme i okruženja nije testiran“, kazala je Ehlimana.

Nisu nas čak ni pitali s kim smo kontaktirali i gdje smo se kretali! Laž je da smo bili u Italiji, nigdje nismo hodali, ni ja majka nakon pojave simptoma! Majka je imala temperatura i do 42 stepena, nisu je htjeli ostaviti u bolnici, niti doći po nju”, kazali su.

Kako govore, pravog savjeta nije bilo, već su je liječili simptomatski, tačnije visoku temperaturu pokušavali spuštati, te davali neke antibiotike. Podsjećamo, antibiotici na virus ne djeluju.

Jedini savjet od ljekara koji smo dobijali šest dana je bio skidajte joj temperaturu Voltarenom. Pred smrt ruke i noge su joj pomodrile, nije mogla stajati na svojim nogama, nije imala snage, buncala je i gubila svijest i dah. Na moje insistiranje poslali su Hitnu, ali samo s vozačem, sama sam je reanimirala u bolničkom autu masiranjem srca”, kazala je Ehlimana.

Tek danas javili da je tijelo u mrtvačnici na Barama, ne znaju šta da rade! Tužiteljica naredila obdukciju, ali u Barama odbijaju jer nemaju opreme i ne znaju kako dalje! Sahranit ćemo je tek poslije obdukcije”, pojasnili su.

Cijeli intervju pogledajte u videu ispod.