Višković: Objavljivat ćemo imena ljudi koji ne poštuju samoizolaciju, kupovina namirnica bit će ograničena

Premijer RS-a Radovan Višković rekao je danas u Banjoj Luci da će biti donesena mjera u maksimalnoj količini robe široke potrošnje koju jedno lice može da kupi u jednoj trgovini, prenosi Oslobođenje Portal.

– Nema potrebe za gomilanjem robe široke potrošnje. To se, prije svega, odnosi na brašno, ulje, šećer, so. Vlada RS-a će, zajedno sa Vladom Srbije, nabaviti veću količinu pšenice, ulja, soli i šećera. Napravićemo rezerve u našim silosima, kazao je Višković.

On je rekao da će se Vlada RS-a obratiti Oružanim snagama BiH da bi se ustanovilo kojim smještajnim kapacitetima raspolažu.

– Taj nam podatak treba da bismo mogli da spremimo te kapacitete ako ova situacija bude išla uzlaznom putanjom. Danas će biti donesena odluka da će biti objavljeni lični podaci onih lica koji prekrše kućnu samoizolaciju i biće smješten u šatorski karantin, kazao je Višković.

Višković je podsjetio da se krenulo u nabavku takozvane poljske bolnice sa 500 ležajeva te da će od lokalnih zajednica tražiti da u roku od 24 sata na svojoj teritoriji pripreme kapacitete za karantin osoba koje dolaze iz inostranstva, ali i za one koji ne poštuju kućnu izolaciju, prenosi N1.

“Objavljivat ćemo imena svih onih koji prekrše mjere samoizolacije i ići će u šatorski karanten”, kazao je Višković.

Podsjećamo, u Crnoj Gori su već poduzeli ove mjere, odnosno javno objavili imena i prezimena osoba koje bi trebale biti u samoizolaciji. Međutim, suočili su se sa osudom organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Kako saznaje Sarajevska sehara, upućena je inicijativa Vladi Kantona Sarajevo da uvede iste mjere, jer je već zabilježeno 39 slučajeva gdje osobe koje su trebale biti u samoizolaciji nisu pronađene u svojim domovima, već su se slobodno kretale Sarajevom.

Višković je dodao da sinoć nisu preduzimane rigorozne mjere tokom policijskog časa, ali već danas će te mjere biti daleko oštrije.

– Predviđamo krivične sankcije za one koji budu prekršili sve mjere. Kazna je do dvije godine zatvora. Tražićemo od Savjeta ministara BiH da se stranim državljanima zabrani ulaz u BiH. Primjenjivaćemo iste mjere kao i zemlje u okruženje. Međugradski prevoz će biti ukinut u Republici Srpskoj, kazao je Višković.