Vladi KS upućena inicijativa da se uvede moratoriji od tri mjeseca na plaćanje osnovnih komunalnih usluga

Na sjednici održanoj 23.03.2020. Elvis Vreto pokrenuo je inicijativu prema Vladi KS da se uvede moratoriji od tri mjeseca na plaćanje osnovnih komunalnih usluga u KS za sve građane koji iskažu potrebu i interes za prolongiranjem plaćanja navedenih usluga shodno situaciji u kojoj se nalazimo zbog pandemije koronavirusa i uputio nekoliko zaključaka prema Vladi KS.

Vreto je objasnio da bi realizacija ove inicijative značajno smanjila finansijsko opterećenje građanima slabije plateđne moći i ublažila njihov već ugrožen ekonomski položaj s pojavom pandemije COVID 19.

Također, uputio je nekoliko zaključaka prema Vladi KS.

Elvis Vreto
Elvis Vreto

Kao Zastupnik i član komisije za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i prehrambenu industriju na pomenutoj sjednici uputio sam nekoliko zaključaka prema Vladi KS. Dogovoreno je da se inicijative, pitanja i zaključci dostave u pisanoj ili elektronskoj formi, kako bi kolegij uputio prema Vladi na postupanje”, kazao je Vreto.

Zadužuje se Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo:

1. Da u saradnji sa svim općinama u Kantonu Sarajevo hitno otvore temu: Poljoprivredna sjetva u Kantonu Sarajevo 2020. godine;

2. Da sa općinama dogovore zajednički plan podrške i pomoći građanima Kantona Sarajevo zainteresovanim za proljetnu sjetvu 2020. godine;

3. Da sa općinama izrade jedinstvene kriterije i procedure besplatne dodjele na korištenje poljoprivrednog zemljišta građanima KS, koje je u vlasništvu Kantona i općina u Kantonu Sarajevo, za proljetnu sjetvu 2020. godine

4. Putem sredstava informisanja promovisati važnost poljoprivredne proizvodnje u Kantonu Sarajevo sa posebnim osvrtom na ekonomsku krizu prouzrokovanu pandemijom Covid-19.

Općine u Kantonu Sarajevo u manjem ili većem kapacitetu posjeduju značajne površine neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta. Zaključci imaju za cilj da Kanton i Općine svoje poljoprivredno zemljište besplatno dodjele na korištenje zainteresiranim građanima KS koji ne posjeduju vlastito zemljište u svrhu poljoprivredne sjetve 2020.godine uz koordinirajuću ulogu Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo”.

Kako dalje navodi, zaključci imaju za cilj da Vlada Kantona Sarajevo i općine u Kantonu Sarajevo iznađu mogućnosti podrške i pomoći građanima Kantona Sarajevo zainteresiranim za poljoprivrednu sjetvu 2020. godine (novčana pomoć, sjemena, dizel gorivo i sl).

Realizacija ovih mjera mogla bi značajno smanjiti trenutnu i nadolazeću ekonomsku krizu u KS prouzrokovanu pandemijom Covid-19.