Zagreb: Pacijenti izašli na ulice, strahuju od novog potresa

Iz Zagreba koji su jutros pogidla dva snažna zemljotresa  stižu brojne fotografije oštećenih građevina i automobila, a posebno je potresan prizor porodilja i beba koje su evakuirane iz bolnice u Petrovoj ulici.

Evakuirane žene s tek rođenim bebama stisnule su se na ulici pred bolnicom te u strahu iščekuju novi zemljotres, javljaju hrvatski mediji.

Slična situacija zadesila je i Klinički bolnički centar Zagreb u Kišpatićevoj ulici.

Zemljotres nije potjerao na ulice samo porodilje, već i druge pacijente, javlja Slobodna Dalmacija.

Porodiljama na ulici su podijeljene deke, voda i sve što im je potrebno. S obzirom da je zatvorena bolnica u Petrovoj, one žene koje su pred porodom će se poroditi u automobilima. Druge porodilje koje su u kritičnom stanju su poslane u Kliničku bolnicu Dubrave.

 

Prema izvještajima s terena, uskoro se očekuje postavljanje šatora ispred Petrove bolnice koji će funkcionirati prema uputama civilne zaštite.

Nadležni hrvatski organi u ovoj situaciji pozivaju građane da ostanu pribrani te da i dalje drže distancu jedni između drugih, s obzirom da se Hrvatska nosi i sa krizom izazvanom pandemijom koronavirusa. Građani su također pozvani i da se udalje od starijih građevina u centru hrvatske prijestolnice.