Zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman: Nužno je poštovati naredbe u potpunosti

Predstavnici nadležnih institucija u FBiH i danas su saopćili najvažnije informacije u vezi epidemije koronavirusa.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar saopćio je da je do jutros u 10 sati testirano 118 novih uzoraka od čega je potvrđen COVID-19 kod 28 osoba.

Od novih slučajeva 11 je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, devet u Tuzlanskom, četiri u Sarajevskom, dva u Zeničko-dobojskom te po jedan u Zapadno-hercegovačkom i Bosansko-podrinjskom kantonu. U FBiH je testirano 855 osoba, a virus COVID-19 je potvrđen kod 124 pacijenta.

U HNK je 43 slučaja, ZHK 18, TK 18, KS 17, ZDK 10, USK osam, BPK šest, PK i SBK po jedan slučaj zaraze – rekao je Pehar, dodavši da je tokom danas identificiran još jedan oboljeli iz Širkog Brijega čime je broj povećan na 124 u FBiH.

Zabilježeno je i pet smrtnih slučajeva, a posljednji je pacijent iz Gruda, koji je preminuo jučer u SBK Mostar.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman govorio je o naredbama, kršenju mjera samoizolacije te policijskom satu.

“Dobijamo obavijesti da se naredbe na poštuju u potpunosti. Preko 20.000 rješenja o izolaciji su izdali inspektori, dio građana to ne poštuje, a to je najviše izraženo u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. Protiv svih tih lica će se pokrenuti postupci. Imamo i kršenje policijskog sata i tu će biti poduzeti mjere koje zakon nalaže.

Policijski sat sada je na snazi od 20 do 5 sati, zbog prelaska na ljetno računanje vrema, ali i sinhronizacije sa entitetom RS. Imenovali smo i tim za cyber kriminal, koji će pratiti sve portale, jer imamo dojave da određeni pojedinci upućuju prijetnje i šire paniku i oni će biti snakcionirani”, kaže zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman.