Zašto su društvene igre prava stvar dok ste u kućnoj izolaciji

Tim od 14 vrijednih volontera i volonterki Fondacije Stariji brat, starija sestra isplanirali su promotivnu kampanju pod nazivom Porasti svijete u(z) sretno dijete koja je trebala da se desi sad na proljeće. Ali desila se Korona.

Sve planirane aktivnosti uključivale su veliki broj ljudi na jednom mjestu koji igraju društvene igre i zabavljaju se poput djece. Pošto ne možemo organizovati javna okupljanja, idemo online!

Možda se ne možemo okupiti uživo, ali to ne znači da vas ne možemo posjetiti, barem virtuelno.
Jedna od mjera prevencije širenja korona virusa jeste i kućna izolacija, a da nam ona ipak ne bi brzo dosadila možemo se zabaviti uz igranje društvenih igara sa svojim bližnjima. Kao u dobra stara vremena.

Donosimo vam nekoliko razloga zašto su društvene igre odlična stvar dok ste i kućnoj izolaciji:

Društvene igre zbližavaju ljude i pomažu uspostavljanju odnosa

Društvene igre se zovu društvene jer uključuju više ljudi, društvo. Temelj igranja je kooperacija i timski rad, ali i natjecateljski duh. Odličan način za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u dobrom društvu, zabavne i interesantne za igrati sa djecom, ali i sa starijim osobama.

Igranje društvenih igara ubrzava rad mozga

Igranje je vježba za vaš mozak. Igranje stimulira područja mozga koja su odgovorna za formiranje pamćenja i složene misaone procese za sve uzraste. Uključivanje u igru pomaže vježbanju osnovnih kognitivnih vještina, kao što su donošenje odluka, strateško razmišljanje višeg nivoa i rješavanje problema. Odlična prilika za djecu, ali i za studentsku populaciju.

Igranje društvenih igara nas uči kako postavljati ciljeve i biti strpljiv

Za pobjedu je potrebna strategija i strpljenje. U zdravom okruženju, ove se stvari nauče na izazovan i ne-stresan, ali zabavan način.

Igranje društvenih igara nas nasmijava i odlično je za smanjenje stresa

Nuspojava igranja društvenih igrama je smijeh. To je jedan od vitalnih sastojaka ugodnog iskustva učenja i povećanja kreativnosti. Također, smijanje i dobra zabava generalno pomažu da se smanji stres.

Igranje društvenih igara stvara više sreće

Igranje društvenih igara pokreće oslobađanje endorfina, prirodnih hemijskih hormona iz tijela. “Srećni hormoni” imaju moć poboljšanja svjesnih i nesvjesnih umnih funkcija, ostavljajući osobu veselom, suosjećajnom i na kraju zadovoljnom.

Igranje društvenih igara povećava kreativnost i samopouzdanje

Igranje društvenih igara savršena je prilika za povezivanje i otvaranje; također pomaže prikazati kreativnu stranu ličnosti na nenametljiv način, što može biti korisno za mirne pojedince. Društvene igre nevjerojatno su sredstvo za stidljivu djecu i stidljive odrasle osobe. Igranje im pomaže da razviju jača osjetila individualnosti i kreativnosti. To dovodi do većeg samopoštovanja i osjećaja da ste uključeni i primijećeni.

Možete ih igrati bilo kad i bilo gdje! I ima ih mali milion!

Nema ograničenja, nema pritiska! Ako radite od kuće ovih dana, napravite pauzu i odigrajte jednu partiju Čovječe, ne ljuti se sa svojim ukućanima. Ako i nemate nijednu društvenu igru kući, možete uvijek napraviti svoje, a postoji i niz igrica za koje vam je potreban samo papir i olovka (što pretpostavljam imate kući). A možete se povezati i sa svojim prijateljima i obitelji koji su udaljeni, kroz virtuelno igranje društvenih igara.

Tim volontera i volonterki za vas je sastavio listu nekoliko igrica za koje vam je potreban samo papir i olovka sa uputama za igru, a pisat ćemo i kako da napravite svoje igrice.

Pratite online kampanju Porasti svijete u(z)sretno dijete i dobit ćete mnogo korisnih savjeta kako preživjeti rad od kuće i kućnu izolaciju!

Stay tuned! Stay home!