Zastupnici Naroda i pravde predlažu usvajanje dva zakona za saniranje posljedica koronavirusa

Zastupnici Naroda i pravde u Parlamentu FBiH zvanično su u parlamentarnu proceduru uputili dva zakona za saniranje ekonomskih posljedica koje je izazvala pandemija koronavirusa i omogućavanje adekvatnijeg odgovora nadležnih službi za svaki naredni izazov sa kojim će se FBiH suočiti.

Riječ je o Prijedlogu za donošenje Zakona o izvorima, načinu prikupljanja i raspodjele sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u FBiH.

“Prijedlogom zakona o izvorima, načinu prikupljanja i raspodjele sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa, koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici Naroda i Pravde u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Goran Akšamija, Nermin Muzur i Bahrija Šarić, predviđeno je da se sredstva za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu privrede u Federaciji BiH osiguraju iz izvora posebnih naknada, kakve su naknade za zaštitu okoliša, za korištenje šuma, poljoprivredno zemljište, vodne naknade. Također, predviđa se da se sredstva prikupljaju i iz budžeta, donacija, zarade zaposlenih u javnoj upravi”, naveli su iz Naroda i pravde.

Iz Naroda i pravde su naveli da je sličan zakon donesen i 2014. nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju, s tim da je novi prijedlog unaprijeđen i da je obuhvat izvora sredstava veći.

“Odluku o korištenju sredstava donosi Vlada Federacije BiH za sredstva prikupljena na nivou Federacije, vlada kantona za sredstva prikupljena na nivou kantona i općinsko, odnosno gradsko vijeće, za sredstva prikupljena od strane jedinice lokalne samouprave”, dodali su.

Cijeli Prijedlog za donošenje Zakona o izvorima, načinu prikupljanja i raspodjele sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nesreće uzrokovane pojavom Koronavirusa možete pročitati OVDJE.