Zatvaraju se ugostiteljski objekti i obustavlja javni prijevoz u Sloveniji

Slovenska vlada i krizni stab u subotu su donijeli nove mjere ograničavanja epidemije koronavirusa, među ostalim zatvaranje lokala i obustavu javnog saobraćaja, saopćeno je nakon sjednice koja je održana u kasnim večernjim satima.

Od ponoći će se privremeno zaustaviti javni putnički promet, autobusni i željeznički, uvodi se kontrola provođenja preventivnih mjera u trgovinama i zabranjuje rad lokala.

Mnogi još uvijek nisu svjesni da najviše sami mogu učiniti da se širenje zaraze smanji, kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar, dodavši da su nove rigorozne mjere potrebne jer se ljudi nisu pridržavali uputa o smanjivanju socijalnih kontakata na minimum, odnosno samoizolaciji, pa su mnogi lokali bili ovih dana “puni”, a isto tako i trgovine.

“Virus nas napada već sedmicama i ako u tom sukobu mislimo pobijediti sa što manje štete i kolateralnih žrtava, onda moramo početi razmišljati na drukčiji način. Zatvaraju se lokali, nema više druženja, država će se pobrinuti da shvatimo kako ne smijemo ugrožavati sebe i druge, a moramo početi od sebe samih”, kazao je za medije novoimenovani glasnogovornik štabaa i vlade Jelko Kacin, dodavši da su sada potrebne “radikalne” mjere.

Kacin je bio glasnogovornik vlade u vrijeme slovenskog državnog osamostaljenja i sukoba s tadašnjom JNA.

Od ponedjeljka se prema ranije donesenoj odluci zatvaraju na najmanje dvije sedmice vrtići, škole i fakulteti.

“Blizu smo scenariju koji gledamo u susjednoj Italiji”, kazao je na sjednici vlade i kriznog stožera Gantar, dodavši da je u ovom trenutku za Sloveniju veći problem lokalno širenje infekcije unutar države od unosa koronavirusa iz inozemstva, kako je to na početku bio slučaj.

Potvrdio je prvi slučaj umrlog od posljedica koronavirusa, starijeg muškarca koji je bio štićenik staračkog doma u Metliki te je kazao da se sljedećih dana očekuje veći broj težih slučajeva.

Vojska će u vojarni u Ljubljani uspostaviti poljsku bolnicu i osigurati dodatne kapacitete za izolaciju bolesnika.

Prema službenim podacima u Sloveniji je 181 zaražena osoba, no slovenski infektolozi smatraju da je broj zaraženih višestruko veći.