Zheng Xukun testirala 20. 000 uzoraka na koronavirus

Zheng Xukun 26-godišnja laboratorijska tehničarka obučena u zaštitno odijelo skupa s maskom N95, medicinskim zaštitnim naočarima, gumenim rukavicama i vodootpornim čizmama, zauzeta je otkrivanjem nukleinske kiseline novog koronavirusa.

Zheng je jedna od “virus detektiva” koji rade u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u autonomnoj prefekturi Enshi Tujia i Miao u centralnoj kineskoj pokrajini Hubei, najteže pogođenoj epidemijom koronavirusa.

Zheng je radila kao laboratorijski tehničar u CDC-u tri godine u sjevernom kineskom gradu Tianjin, laboratoriji odgovornoj za analizu više od 1. 000 briseva grla i rubeole svake godine.

“Radim svaki dan s virusima”, kazala je ona.

Ona je 1. februara kao dobrovoljac stigla u Enshi, oko 1.5 00 kilometara udaljen od njenog rodnog grada, kako bi pomogla lokalnim kolegama u otkrivanju nukleinske kiseline virusa u najteže pogođenoj regiji.

Otkrivanje nukleinske kiseline najbitniji je metod nadzora skrivenog virusa u tijelu pacijenta od izbijanja epidemije, ali to nije jednostavno kako se prvobitno vjerovalo.

Tokom skoro 40 dana rada u Enshiju, Zheng je radila neprekidno kako bi izule uzorke nukleinske kiseline iz brisova grla, pripremila reagense i analizirala rezultate sa specifičnom opremom jer je morala predavati podatke za kompletan dan lokalnom sjedištu CDC što je moguće brže.

Ona je imala četiri do pet sati kontakta s virusom „licem u lice“ svaki dan u laboratoriji koja testira oko 500 uzoraka prosječno svaki dan.

“Trebalo je dosta vremena samo da navučem zaštitno odijelo, mnogi od nas bi radije nosili pelene nego da imaju nelagodu da idu u toalet u takvom odjelu. Do kraja dana bila sam oblivena znojem i lice mi je imalo tragove od nošenja zaštitne maske”, kazala je.

Za svaki uzorak trebalo joj je da tri puta pritisne injekciju za izvlačenje nukleinske kiseline.

“Nakon što sam ponavljala taj potez toliko puta, palac mi je postao natečen ali sam morala da to radim”, kazala je Zheng.

Zaključno s 5. martom, ona je testirala više od 20.000 uzoraka.