1.200 migranata spava na ulici i nema pozitivnih na koronavirus

Situacija u migrantiskim prihvatnim centrima u odnosu na koronavirus je zadovoljavajuća, kazala  je Edita Selimbegović, portparol IOM za Oslobođenje.

“Migranti su dobro informirani o mjerama koje donose krizne grupe kantona i upućeni su u opasnost koji nosi COVID19. Dva migranta su testirana iz TRC Bira, oba negativna”, kazala je Edita.

Svi privremeni prihvatni centri su uspostavili, pored redovnih smještajnih kapaciteta, izolacijske zone te karantin. Za zdravlje migranata brine organizacija DRC koja redovno kontaktira sa epidemioloskim službama, Ministarstvima Zdravstva i kriznim štabovima.

“Svi migranti koji se nalaze u centrima imaju dovoljnu količinu hrane i potpunu medicinsku zaštitu. Procjenjuje se da je na području BiH otprilike 1.200 migranata izvan prihvatnih centara, koji borave u napuštenim objektima ili u privatnom smještaju. Najviše ih je na području USK gdje IOM sredstvima EU ubrzano radi na uspostavi prihvatnog migrantskog centra Lipa u blizini Bihaća. U suradnji sa općinom Bihać i uz pomoć drugih donatora radovi su u zavrsnoj fazi, tako da se nadamo da će prva grupa migranata tamo biti smještena ubrzo”, kazala  je Edita Selimbegović.