Aida Pilav: Epidemiju držimo pod kontrolom, petoro djece ukupno zaraženo u KS

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS kazala je da je u Kantonu Sarajevo 106 zaraženih osoba od čega je osam retestirano. Haspitalizirano je 16 osoba, na respiratoru su 2 pacijenta.

Dalje navodi da u posljednja 24 sata nije bilo oporavljenih, ali ni smrtnih slučajeva, prenosi Patria.

Prosječna doba pacijenata koji su hospitalizirani je 57,7 godina. U pripremi su dva otpusta jer se radi o blažim kliničkim slikama. U posljednja 24 sata potpuno oporavljenih nije bilo, smrtnih ishoda nije bilo“, kazala je Pilav.

U Kantonu Sarajevo je ukupno testirano 2.111 uzoraka. Od ukupnog broja testiranih u FBiH, 22 posto se odnosi na Kanton Sarajevo. Broj obljelih u KS na 10.000 stanovnika je 2,4 posto.

Pilav je kazala da je u posljednjih sedam dana 17 mobilnih timova Domova zdravlja izvršilo 744 uzimanja brieva u kućnim uslovima.

Ukupan broj izdatih rješenja o kućnoj izolaciji od strane Ministarstva zdravstva KS je 61 ali s obzirom da se radi o domaćinstvima 174 osobe su obuhvaćene. Najviše izdatih rješenja je u Novom Gradu koja je i najmnogoljudnija općina”.

Pilav je potvrdila je u periodu pandemije koronavirusa u Sarajevu zaraženo petoro djece, a da je jedno se potpuno oporavilo.

Radi se o djeci u dobi od 2006. do 2019. godine, sa blagim kliničkim slikama koje prate pedijatri i epidemiolozi. U ovom periodu zaražena je i jedna trudnica koja ima blagu kliničku slika i u procesu je izlječenja“, kazala je Pilav.

Kada je riječ o zdravstvenim radnicima osam je pozitivno na koronavirus i to sedam ljekara i jedna medicinska sestra.

Zadovoljni smo rezultatima i zahvaljujući javno-zdravstvenim mjerama i angažmanu Vlade KS i svih ministarstava imamo ovakve rezultate. U punoj smo koordinaciji sa federalnim institucijama“, kazala je Pilav.

Ona je dodala da je epidemija u KS pod kontrolom, ali da se vrše pripreme i zbog eventualne promjene.

Napravili smo reorganizaciju unutar sistema zdravstvene zaštite i u narednom periodu kako se bude mijenjala situacija mi ćemo savjetodavno ići prema nadležnom ministarstvu sa takvim prijedlogom“, kazala je predsjednica Kriznog štaba KS.

Laboratorije koje provode testiranje su u nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva, a u Sarajevu su to Institut za mikrobiologiju KCUS-a akreditiran od SZO, te druga laboratorija Veterinarskog fakulteta.

Ona je dodala da je u pripremi jedan okvir za povećanje testiranja u kombinaciji sa serološkim testiranjem i da se došlo u fazu kada je potreban jedan širi pristup.