Anis Ajdinović: Inspekcija u FBiH za mjesec izrekla skoro pola miliona KM kazni privrednim subjektima

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da su federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali sukupno 26.035 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor ili o ograničenom kretanju (izolaciji) na period od 14 dana.

Od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su u toku vršenja sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika uputili 484 osobe u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, kazao je on.

Promet putnika je, navodi, smanjen u posljednjih nekoliko dana, te su dana nakon izvršene sanitarne kontrole u šatore upućene 34 osobe s prebivalištem u Federaciji BiH.

Danas ističu mjere iz 209 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 20.842 osoba istekao je period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana”, kazao je Ajdinović.

Kako je naveo, po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata.

Do ovog trenutka izvršeno je pet inspekcijskih nadzora i jedan kontrolni nadzor, kojom prilikom je utvrđeno sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 16.200 KM. Kod jednog subjekta nadzora uočene su nepravilnosti u načinu formiranja cijena, odnosno kršenje Odluke Vlade FBiH.

“U periodu od 15.marta do 19. aprila 2020. godine, izvršena su 243 inspekcijska nadzora, te 180 kontrolnih nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđena su ukupno 269 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 269 prekršajnih naloga u iznosu od 433.150 KM.

Kod 180 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene”, rekao je Ajdinović.