Apple i Google zajedno grade naprednu aplikaciju za otkrivanje zaraženih od koronavirusa

Američki tehnološki giganti Google i Apple objavili su da zajedno rade na naprednoj platformi za borbu protiv koronavirusa.

Njihov projekat će, navode u zajedničkoj izjavi, omogućiti korisnicima anonimno praćenje svojih fizičkih kontakta putem Bluetooth-a, kako bi mogli znati jesu li imali kontakte sa zaraženom osobom.

Rješenje će biti dostupno svim Android i iOS korisnicima, a svako će moći odabrati hoće li s ostalim korisnicima dijeliti svoje podatke. Slične tehnologije korištene su u azijskim zemljama kao što je Singapur, ali su korisnici informacije o svojim kretanjima i kontaktima morali dostavljati vladama.

Na ovaj način vlade neće biti direktno uključene, već će podaci biti zaštićeni i anonimni, a aplikacija neće pratiti lokaciju korisnika, već samo kontakte. Praćenje kontakata zaraženih osoba jedan je od ključnih koraka za ponovno otvaranje zemalja, ali ne postoji odgovarajuća tehnologija koja bi to omogućila bez problema s privatnošću podataka.

Kako je rečeno, sistem će funkcionisati tako što će svaki korisnik moći uključiti ili isključiti mogućnost praćenja. Ako je uključena, sistem će aktivno pamtiti s kojim drugim korisnicima ste se našli u blizini, koristeći Bluetooth vezu.

Ako je korisniku dijagnosticirana zaraza, on će tu informaciju moći unijeti u aplikaciju, nakon čega će svi korisnici koji su bili u njegovoj blizini u posljednjih 14 dana dobiti obavijest o mogućem fizičkom kontaktu.

Dakle, ako bi se našli pored nekoga ko je zaražen, bili bi obaviješteni. Tako ćete pravovremeno znati hoće li vam trebati testiranje ili samoizolacija. Kompanije tvrde kako su poduzele brojne korake za zaštitu privatnosti korisnika.

Ovakva suradnja Googlea i Applea nikada ranije nije viđena. Tokom posljednjih deset godina kompanije se žestoko nadmeću za prevlast na tržištu mobilnih operativnih sistema, s povremenom i ograničenom saradnjom u pojedinim zonama.

Prema njihovim tvrdnjama, aplikacija će biti spremna u maju za preuzimanje na oba operativna sistema, dok bi buduće verzije omogućavale upotrebu i bez posebne aplikacije.