Austrija bilježi znatan pad broja zaraženih

Austrija bilježi značajno usporenje rasta broja zaraženih koronavirusom, saopćio je austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober.

– Najnoviji podaci pokazuju da mjere koje smo odabrali u Austriji pokazuju djelovanje, rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni).

On je rekao kako je sada potrebno ovaj trend “pojačati i stabilizirati” te je istovremeno apelovao na građane Austrije da se i dalje, usprkos proljetnom vremenu, pridržavaju mjere smanjenja socijalnih kontakata na minimum.

– Mi sada ne smijemo ništa rizikovati nego, zadovoljni uspjehom, nastaviti s maratonom mjera, upozorio je austrijski ministar zdravstva.

Anschober je naglasio da se tijekom predstojećih uskrsnih praznika u istoj sobi ne smije zadržavati više od pet osoba ako se ne radi o osobama koje žive u istom kućanstvu.

Dnevni porast zaraženih je u Austriji, kako je naglasio Anschober, pao na ispod deset posto u poređenju s razdobljem prije tri sedmice kada je dnevni rast iznosi 40 posto.

Ministarstvo zdravstva je u subotu javilo kako se u Austriji trenutno bilježi 11.781 zaraženih, a od posljedica koronavirusa je do sada umrlo 186 osoba.

Austrija je među prvim europskim zemljama uvela stroga pravila vezana uz ograničenje kretanja i socijalne kontakte.

U Austriji rasprava o uvođenju aplikacije za praćenje

U Austriji se razmišlja o uvođenju korištenja aplikacije za praćenje zaraženih koronavirusom i političke stranke suprotstavljaju mišljenja o tome koliko to zadire u privatnost građana.

– Ako se pokaže tačnim da upotrebom ove aplikacije možemo zaštititi građane onda sam za da korištenje postane obaveza, rekao je predsjednik Austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka (Austrijska pučka stranka ÖVP) u razgovoru za sedmični Profil.

On je naglasio kako se trenutno provjerava u kojoj mjeri bi upotreba aplikacije Crvenog križa Austrije koja prati kontakte među nositeljima i naknadno upozorava ako se kod nekog od kontakta otkrije koronavirus, bila sukladna s austrijskim ustavom.

– Ako upotrebu aplikacije ograničimo na određeno vrijeme, tada je obveza, što se Ustava tiče, primjerena, rekao je Sobotka.

Predsjednica zastupničkog kluba vladajuće stranke Zeleni Sigrid Maurer je također izrazila mišljenje kako s gledišta zaštite podataka “ništa ne govori protiv” korištenja aplikacije.

Uvođenju obveze korištenja aplikacije za praćenje kontakata se protivi oporbena desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPÖ).

Narodnjačko-zelena koalicija ciljano napada slobode i zaštitu podataka i testira koliko daleko smije ići u ovoj vanrednoj situaciji, rekao je glavni sekretar slobodnjaka Michael Schnedlitz.