Avdić: Polako ćemo stavljati sve u izolaciju i pod kontrolu

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu do sada je zabilježeno 174 slučaja zazraze koronavirusom, a Nermin Avdić iz Zavoda za javno zdravstvo poručio je da su se određeni klasteri u gradovima pojavili nakon obilaska bolesnih i zaraženih osoba.

Avdić je izrazio zadovoljstvo što u Konjicu proteklih dana nije došlo do porasta broja zaraženih, te da se on drži na 28.

“Jablanica ima porast od jednog, dva slučaja, koji su porodični ili oni koji se nisu pridržavali mjera. To su sve pojedinačni slučajevi”, rekao je.

Situaciju je generalno ocijenio soldinom, rekavši da su svi slučajevi zaraze pod nadzorom.

“Čitluk, poslije niza testiranja, gdje su obuhvaćeni samostani, firme, čitavi klasteri, porodične konekcije imamo cifru od 66. To je visoka cifra i najveća u kantonu. Polako ćemo stavljati sve u izolaciju i pod kontrolu”, rekao je Avdić.

U Čapljini su veliki problem napravile posjete i dolazak iz drugih općina.

“Broj je 15, sve je to zbog nepridržavanja mjera. Preminuli je bio nepokretan. Bilo je dosta obilazaka. Bolesne ne treba obilaziti. Ako možete pomoći, donijeti do vrata – ali nikako ne sjediti i praviti posjete”, kazao je.

Statistički, 42 posto oboljelih u HNK su muškarci, 58 posto žene. Međutim, 67 posto umrlih su muškarci, a 33 posto žene. Prosječna starosna dob umrlih je 76, dok je prosječna starosna dob oboljelih – 46 godina – saopćio je.

U bolnici COVID-19 nalazi se 29 hospitalizovanih pacijenata. Njih šest je na respiratoru i nalaze se u teškom stanju, dok je njih 12 na podršci kiseonikom. Oni su u stabilnom stanju kao i ostali pacijenti.