Aviokompanija Emirates Airlines prije polijetanja testira sve putnike na koronavirus

Aviokompanija Emirates Airlines, sa sjedištem u Dubaiju, počela je testirati sve putnike na koronavirus prije polijetanja, što je aktivnost koja bi mogla stići sve avioprijevoznike u budućnosti.

Prema saopćenju iz Emirates Airlinesa, prve brze testove krvi na koronavirus obavili su u srijedu ove sedmice na Međunarodnom aerodromu Dubai kada su testirali putnike na letu za Tunis.

Testove su obavili zdravstveni radnici u Dubaiju, na području terminala 3, a rezultati testova bili su dostupni u roku od deset minuta. Emirates tvrdi da je prva svjetska aviokompanija koja je provela ovakva ispitivanja putnika, javlja CNN.

“Radimo na planovima kako povećati mogućnosti testiranja u budućnosti i proširiti ih na druge letove. Ovo će nam omogućiti provođenje testova na samim aerodromima te pružiti potvrde putnicima Emiratesa koji lete u zemlje za koje su potrebni testni certifikati na koronavirus”, rekao je Adel al Redha, glavni operativni direktor Emirates Airlinesa.

Aviokompanija Emirates nije otkrila kako postupa i kako će postupati s putnicima kod kojih testiranje pokaže da su pozitivni na koronavirus.

Krvni testovi na koronavirus nisu namijenjeni dijagnosticiranju aktivnih koronavirusnih infekcija. Umjesto toga, oni provjeravaju proteine ​​u imunološkom sistemu, poznate kao antitijela, kroz uzorak krvi. Njihova prisutnost u krvi znači da je osoba bila izložena virusu i razvila antitijela protiv njega.

Testiranje putnika koji koriste avioprijevoz mnogi stručnjaci ocijenili su kao pravi korak kojim se mogu ublažiti mjere zabrane putovanja.