Bh. državljani u Skandinaviji uskoro na putu kući, u Sarajevu sve spremno za njihov prihvat

Državljani Bosne i Hercegovine, koji su u prethodnom periodu boravili u Norveškoj, uspješno su stigli iz Osla u Stockholm kako bi se evakuacionim letom aviokompanije FlyBosnia vratili u domovinu.

Let iz Stockholma za Sarajevo planiran je za danas u 16:45, prenosi portal Moja BiH.

Kako piše u Facebook objavi ambasadora BiH u Norveškoj Nedima Makarevića, ova ambasada je posljednja tri dana bila u stalnom kontaktu sa svim ljudima koji su se prijavili za povratak u BiH.

“Ostatak osoba sa liste, koji iz bilo kojeg razloga nisu uspjeli doći do Stockholma, podsjećamo na let aviokompanije Norwegian – Sarajevo-Oslo, koji bi se trebao realizuje 02. maja 2020. godine”, poručio je ambasador Makarević putem objave na svom Facebook profilu.

Prema Odluci Vlade KS da se određuje karanten na području Kantona Sarajevo u domu “Bjelave”, iz budžeta Kantona Sarajevo će se finansirati troškovi korištenja objekta za karanten, troškovi za prevoz osoba sa aerodroma do objekta, kao i troškovi osiguranja objekta, dok će Federacija BiH objekat dobiti bez naknade, ali će snositi troškove ishrane, smještaja, liječenja, režijske troškove i eventualno druge hitne nepredviđene troškove.