Bill Gates očekivao pandemiju: Godinama skladištio hranu

Bill Gates je u razgovoru za TED iz 2015. rekao da svijet “nije spreman za sljedeću epidemiju” i napisao je u 2017. objavljenom članku za Business Insider da bi sljedeća epidemija mogla biti “super zarazan i smrtonosan soj gripe”.

Melinda Gates rekla je u intervjuu za BBC Radio da su ona i njen suprug Bill godinama spremali hranu u svoj podrum u iščekivanju pandemije ili druge katastrofe.

“Prije nekoliko godina razgovarali smo, što ako ne bude pitke vode? Kamo ćemo otići ako se nešto dogodi? Što bismo mogli učiniti s porodicom”, izjavila je u radio emisiji te objasnila da su shvatili kako je priprema isključivo na njima te su zbog toga počeli skladištiti neke stvari poput vode i konzervi u svoj podrum.

Kaže kako jedina stvar koju nisu ni mogli pripremiti je cjepivo ili lijek za pandemiju, iako danas pomažu i u tom cilju.

foto: Ilustracija

Otkako je koronavirus napao svijet, zaklada Bill i Melinda Gates donirala je najmanje 250 miliona dolara za raspoređivanje medicinskih potrepština i za pomoć znanstvenicima u pronalaženju lijeka i cjepiva.

“Ono što uglavnom pričamo sada u našoj kući svake večeri je koliko imamo sreće. Razumijemo svoju privilegiju. A kad molimo zahvalnost za stolom, svjesni smo da postoji niz obitelji širom svijeta koje nemaju što staviti na stol”, istaknula je.

U srijedu je zaklada Bill and Melinda Gates objavila da će osigurati 150 miliona dolara financiranja za pomoć u raspoređivanju dodatnih medicinskih potrepština i za pomoć znanstvenicima u otkrivanju liječenja i cjepiva protiv virusa.

Fondacija je donirala ukupno 250 miliona dolara za pomoć globalnim organizacijama u reakciji na širenje koronavirusa.