Boris Johnson nakon oporavka upozorio građane na mogući novi val pandemije

Boris Johnson, premijer Velike Britanije se upješno oporavio od zaraze koronavirusom, a u prvom obraćanju javnosti pozvao je ljude na strpljenje te upozorio da postoji maksimalni rizik on novog vala širenja virusa.

Zbog zaraze premijer je s posla odsustvovao 22 dana, a jutros se vratio na čelo vlade te poručio da je tužan jer je odsustvo trajalo znatno duže od željenog.

Zahvalio se svim članovima vlade, a posebno šefu britanske diplomacije Dominicu Raabu na izvršavanoj dužnosti vršioca dužnosti premijera tokom njegovog odsustva.

Johnson je rekao da je pandemija COVID-19 najteži izazov s kojim se Velika Britanija suočila nakon Drugog svjetskog rata.

”Međutim, ostvareni su iskoraci u borbi protiv širenja koronavirusa i sve je manje pacijenata na intenzivnoj njezi. To pokazuje da je prolazimo plato epidemije” , kazao je Johnson.

Naglasio je da se trend epidemije promijenio na bolje zahvaljujući efikasnim mjerama i poslušnosti naroda.

Također je objasnio da u ovom času postoji velika prilika za suzbijanje širenja virusa, ali da je to ujedno i čas maksimalnog rizika.

On je dalje kazao da zna da će mnogi postavljati pitanje ukidanja restriktivnih mjera, Johnson je kazao da dobro razumije zabrinutost i žurbu privrednika.

”Ova situacija izaziva zabrinutost i žurbu i u vladi. Međutim, moramo prepoznati rizik pojave drugo vala širenja koronavirusa. To ne bi bio samo još jedan val zaraze i umiranja ljudi, već bi to bila ekonomska katastrofa ”, kazao je Johnson.

Naglasio je da ne želi prokockati veliku žrtvu koju je podnio britanski narod, te je pozvao na dodatno strpljenje u predstojećem periodu.

”Nakon što uspješno savladamo prvu fazu, preći ćemo na drugu fazu borbe protiv koronavirusa u kojoj će doći do zaustavljanja širenja virusa i postepenog ukidanja socijalnih i ekonomskih mjera ”, kazao je Johnson.

Premijer je 27. marta bio pozitivan na koronavirus, a 5. aprila je hospitaliziran te je tri noći proveo na intenzivnoj njezi.

Iz bolnice je otpušten 12. aprila i do jutros se oporavljao u rezidenciji Checkers koja je od Londona sjeverozapadno od Londona udaljena 65 kilometara.