Boris Johnson: Pređen je vrhunac epidemije, sada možemo razmišljati o popuštanju mjera

Premijer Velike Britanije Boris Johnson održao je danas prvu konferenciju za novinare nakon što je i sam bio zaražen koronavirusom. On je poručio da je pređen vrhunac epidemije i da sada mogu razmišljati o planovima za popuštanje mjera.

Johnson je danas u svom govoru poručio da je Velika Britanija prošla vrhunac koronavirusa.

“Mogu potvrditi da smo danas po prvi put prošli vrhunac ove bolesti. Prošli smo najgore i sada se nalazimo na silaznoj putanji i imamo mnogo razloga da se dugoročno nadamo”, rekao je on.

Takođe je najavio da će sljedeće sedmice vlada utvrditi plan o ponovnom pokretanju privrede i radu škola. Jedan od razloga zbog čega vlada želi što prije ukinuti obustavu rada je uticaj koronavirusa na mentalno zdravlje.

“Ima mnogo posla na planiranju popuštanja mjera, plan će biti izrađen na osnovu naučnih informacija i maksimalnog političkog konsenzusa. No, nekoliko je ključnih testova koje moramo posložiti prije nego što primijenimo plan. Moramo vidjeti kontinuirani pad smrtnih slučajeva, biti sigurni da stopa zaraze opada i da ne rizikujemo novi talas infekcija”, kazao je Johnson.

On je pohvalio medicinski sistem u Velikoj Britaniji i priznao da su imali poteškoće u nabavci zaštitne opreme za zdravstvene radnike. Istakao je da vlada svakodnevno uči lekcije.

Glavni naučni savjetnik Patrick Vallance iznio je nove podatke o epidemiološkoj situaciji u Velikoj Britaniji koji govore da je broj hospitaliziranih i pacijenata u teškom stanju u padu, kao i da se broj umrlih stabilizira.