CPCD: Civilno društvo ne smije ostati bez podrške Vlade

Isključivanjem organizacija civilnog društva iz mjera ublažavanja ekonomskih posljedica definisanih prijedlogom Zakona, Vlada FBiH ugrožava razvoj civilnog društva u FBiH.

„Isključivanjem organizacija civilnog društva iz mjera ublažavanja ekonomskih posljedica definisanih prijedlogom Zakona, Vlada FBiH ugrožava razvoj civilnog društva u FBiH. Smatramo da je ovo nenamjerni propust Vlade i da će reagovati u skladu sa amandmanima koje je predložio Centar za promociju civilnog društva i dostavio ih klubovima zastupnika/ca“, izjavila je direktorica CPCD-a Aida Daguda.

Predloženi Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica isključuje organizacije civilnog društva (udruženja) koje čini treći stub demokratskog društva.

Civilno društvo u Bosni i Hercegovini nije zanemariv segment cjelokupne slike bosanskohercegovačke ekonomije jer kroz korištenje međunarodnih višemilionskih fondova, ali i vladinih resursa, udruženja ulijevaju značajna sredstva u lokalnu ekonomiju, dok uplatom poreza i doprinosa pune budžet na svim nivoima vlasti.

Centar za promociju civilnog društva se protivi trenutnom tretmanu udruženja predloženim Zakonom i naglašava da je do sada institucionalni, pravni i poreski sistem u FBiH stavljao udruženja u istu ravan sa privrednim društvima ne priznajući bilo kakve olakšice u njihovom poslovanju na domaćem tržištu, bez obzira na sve specifičnosti poslovanja udruženja, a sada kada je riječ o mjerama ublažavanja ekonomskih posljedica isti taj sistem udruženja isključuje i degradira.

Trenutno stanje se u velikoj mjeri odrazilo na rad udruženja, koja su bila primorana obustaviti svoje aktivnosti, čija sredstva za implementaciju projekata su nerijetko privremeno stopirana ali obaveze prema zakupdavcima, radnicima/ama i državi su i dalje na snazi što ih dovodi u izrazito nepovoljan položaj i potrebna im je sistemska podrška, što je potvrđeno i istraživanjem o posljedicama pandemije na udruženja koje je sproveo CPCD.

Pandemijom su posebno pogođena udruženja koja pružaju različite socijalne usluge najranjivijim kategorijama stanovništva kao što su dnevni centri/skloništa/prihvatilišta za djecu, žene, stara i iznemogla lica, lica sa invaliditetom i druge marginalizirane grupe. Radi se o udruženjima koja u nedostatku državnih servisa pružaju usluge najranjivijim građanima i građankama BiH.

Svi propusti predloženog Zakona kao i prijedlozi unapređenja mjera uključivanjem udruženja kao pravnih subjekata tretiranih zakonom su dostavljeni svim klubovima zastupnika/ca u Parlamentu FBiH. CPCD istinski želi vjerovati da će zastupnici/ce prepoznati značaj udruženja u cjelokupnom razvoju i funkcionisanju države, i da će predložiti i glasati za dostavljene amandmane na zakon.