Da se korona desila za vrijeme Jugoslavije, koristili bismo ova sredstva za čišćenje

Dvije fraze koje najviše čujemo u posljednja dva mjeseca su ”perite ruke.” i ”ostanite kući”.

Nismo mogli a da se ne zapitamo čime bi to naši roditelji  prali ruke, te čistili svoj dom da se pandemija koronavirusa desila za vrijeme Jugoslavije.

Fotografije koje smo pronašli će naše čitatelje, one starije, definitivno vratiti u prošlost, te izazvati  nostalgiju na neka druga, kako često vole naglasiti “divna vremena”.

Dobro poznati sapuni kojima su Jugosloveni prali ruke.

Ovako je izgledao poznati ” Faks helizim” .

Tu je i sapun koji je bio favorit najmlađima za vrijeme Jugoslavije u pakovanju poznate maskote Olimpijskih igara ”Vučka”.

Proizvod  ”Vim”  poznate ”Saponie” iz Osijeka je bio neizostavan dio sredstava za čišćenje svakog doma Jugoslovenke, zajedno sa ostalim sredstvima.

Unikatni izgled ovih proizvoda nas vraća u prošlost, te mami osmijehe na lice i podsjeća na neka, nažalost, prošla, ali bolja vremena u kojima nije postojao ni koronavirus niti pandemija, ali zato se stariji čitatelji sjećaju epidemije Variole Vere.

Bitno je napomenuti da je taj strašni virus, jedini istrijebljen vakcinom, 70-tih godina stigao u Jugoslaviju, a donio ga je Albanac koji se vratio sa hadža.