Dan planete Zemlje u gradu Sarajevu obillježen sadnjom novog drveća

Sadnjom drveća na popularnom Vidikovcu, Grad Sarajevo je obilježio 22. april – Dan planete Zemlje.

Ova ekološka akcija u organizaciji Grada Sarajeva kojoj su se priključili gradonačelnik Abdulah Skaka, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS, Nihada Glamoč i direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo Jasmin Terović, zasadivši nove sadnice, doprinosi zaštiti i obogaćivanju prirodnih resursa Trebevića.

Pošumljavanjem novih sadnica koje će rasti i krasiti ovaj najveći park prirode nadomak centra grada Sarajeva, još jedna je aktivnost aktuelne gradske administracije u cilju daljnje revitalizacije i uređenja Trebevića.

„Nakon puštanja u rad nove Žičare, nastavili smo sa realizacijom isto tako važnih infrastrukturalnih projekata. Među tim sadržajima je svakako značajan i segment uređenje okoliša, kako bi pridonijeli stvaranju čišćeg, zdravijeg i ljepšeg okruženja najpopularnijeg izletišta građana Sarajeva”, istaknuo je Skaka.

Gradonačelnik je dodao da svim tim vrijednostima koje treba očuvati i koristiti, ova vazdušna banja vraća svoj stari sjaj.

Sa svim svojim potencijalima i biljnom raznolikošću koju nudi, Trebević je ponovo postao idealno mjesto za odmor i relaksaciju.

Tako su Grad Sarajevo i država Bosna i Hercegovina, zajedno sa državama širom svijeta, obilježile 22. april i podržale ovu značajnu globalnu inicijativu pošumljavanja, čišćenja i održavanja planete Zemlje s ciljem skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode.