Danas obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava : “Sa knjigom oko svijeta”

Danas se u cijelom svijetu obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Ovaj dan se obilježava od 1995. godine, kada je usvojena odluka o obilježavanju dana koji slavi knjige.

Ovaj datum je odabran jer su tog dana 1616. godine umrli velikani Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Međutim, sama ideja ovog dana zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Juraja, koji također pada na ovaj datum. U Bosni i Hercegovini se obilježava peti put pod sloganom “Sa knjigom oko svijeta”.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije.

UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

U ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava učestvuje 12 institutcija kulture iz pet bh. gradova – Biblioteka Sarajeva, Gradska biblioteka Zenica, Gradska biblioteka Kakanj, Historijski muzej BiH, Narodna biblioteka Mostar, Zemaljski muzej BiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te školske biblioteke JU OŠ Aleksa Šantić, Mirsad Prnjavorac i Mula Mustafa Baškeskija i nakladnička kuća Sarajevo Publishing.

Poruka ovog dana bila bi: Čitajte, uživajte u trenucima s knjigom, razmjenjujte i raspitujte se o knjigama, cijenite književnost i sjetite se da je knjiga najbolji poklon.