Danas održana video konferencija Premijer lige BiH, većina klubova je za nastavak takmičenja

Danas je održana video konferencija između NSBIH i klubova iz Premijer lige BiH. Na sastanku koji je trajao duže od sat vremena, nije donesena konkretna odluka.

Većina klubova je za nastavak takmičenja, ali kada se steknu normalni uvjeti za igru i sve to u dogovoru sa civilnom zaštitom. Čak je i Vico Zeljković, predsjednik Borca iz Banja Luke sada za nastavak prvenstva. On je nedavno bio zagovornik da se liga prekine, ali sada kaže poslije najnovijih instrukcija iz UEFA-e, treba sačekati malo i donijeti pravu odluku.

Iz FK Sarajevo su tražili od NSBIH četiri sedmice priprema za nastavak sezone, ali su dobili odgovor da im to sada ne može niko garantovati. Jedini klub koji se protivio nastavku sezone je tuzlanska Sloboda.

Na sastanku se razgovaralo o moguća četiri modela nastavka Premijer lige. Prvi je da se liga nastavi 03. maja, dok bi pripreme počinjale 15 dana ranije, ali teško je zaista očekivati da će liga tada ponovo startati. Drugi model je da se počne igrati 17. maja, treći 24. maja, i četvrti i onaj možda najrealniji je da liga starta 31. maja.

U opticaj najviše ulazi četvrti model, ali trenutno niko ne može sa sigurnošću to garantovati. Ipak ćemo morati sačekati narednu konferenciju, kada bi neke stvari trebale biti mnogo jasnije.

Video konferenciji su prisustvovali predstavnici svih 12 klubova Premijer lige BiH i to Boris Stanišić (Zvijezda 09), Predrag Perković (Radnik), Senad Jahić (Sarajevo), Admir Džubur i Faruk Brković (Željezničar), Džemil Šoše (Velež), Sabahudin Vugdalić (Tuzla City), Vico Zeljković (Borac), Dragan Soldo (Široki Brijeg) i Mario Pandža (Zrinjski).

Pored njih, sastanku su prisustvovali i predsjednik NS BiH, Elvedin Begić, direktor sektora za natjecanje, Elmir Pilav, zatim Adi Osmanović, šef odjela za licenciranje klubova i međunarodne odnose, te Milorad Lale, predsjednik Povjerenstva za natjecanje NS BiH.