Danska danas otvara škole, između klupa dva metra razmaka

Danska je u srijedu krenula sa otvaranjem škola nakon više od mjesec dana u kojima su kao i velikoj većini zemalja bile potpuno zatvorene.

Ova skandinavska zemlja tako je postala prva u Europi koja je to učinila.

Kako piše Guardian jaslice, vrtići i osnovne škole do četvrtog razreda ponovo su otvoreni nakon što su 12. marta zatvoreni kao dio mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Ipak, nastava se nastavlja samo u polovini danskih općina i u oko 35% škola u Kopenhagenu, jer su drugi zatražili više vremena za prilagodbu novim zdravstvenim protokolima. Očekuje se da će 20. aprila sve škole biti otvorene.

Početkom aprila vlada premijerke Mette Frederiksen najavila je da će škole biti ponovo otvorene “pod uvjetom da svi drže distancu i peru ruke”.

Škole moraju osigurati da se između stolova u učionicama održava razmak od dva metra. Kako bi se pridržavali smjernica, mnoge škole favoriziraju nastavu na otvorenom, što predstavlja izazov za škole u urbanim područjima.

Ipak, neki roditelji se protive ponovnom otvaranju škola, pozivajući se na zdravstvene probleme. Peticija pod nazivom “Moje dijete nije zamorac” dobila je oko 18.000 potpisa.

Henrik Wilhelmsen, direktor škole u okrugu Norrebro rekao je da očekuju da će mnoga djeca ipak ostati kod kuće.

Učenici starijih razreda i srednjih škola nastavit će nastavu na daljinu, a očekuje se da će se učionice vratiti tek 10. maja.