Djeca oboljela od raka trebaju pomoć i za vrijeme pandemije koronavirusa

Pandemija Covid-19 virusa donijela je nove izazove za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i populaciju djece oboljele od raka i njihovih porodica.

Ionako imunokompromitovani uslijed teških dijagnoza i još težeg i zahtjevnijeg medicinskog tretmana, djeca oboljela od raka jedna su od najugroženijih grupa bh.društva uslijed rizika koje nosi sa sobom širenje zaraze.

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ svoje aktivnosti prilagodilo je novonastalnoj epidemiološkoj situaciji u cilju da pruži što efikasniju i kompletniju podršku našim članovima u ovim teškim vremenima. Tako smo pripremili 100 mini higijenskih paketa pomoći (dezinfekciona sredstva, zaštitne maske, sapuni i dr.higijenske potrepštine) koje je mobilni tim Udruženja podijelio porodicama širom FBiH kao inicijalni odgovor na nedostatak ovih artikala u apotekama i prodajnim lancima.

Obezbijedili smo i donacije za hematoonkološka odjeljenja u Sarajevu i Tuzli koje su se sastojale od zaštitne opreme za medicinsko osoblje, dezinfekcionih sredstava za ruke i površine, higijenskih potrepština za održavanje higijene na odjeljenjima, lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, te nešto osnovnih namirnica za djecu i majke pratilje koje se nalaze trenutno na odjeljenjima.

Također, radi neizvjesnosti i težine situacije porodicama djece oboljele od raka na raspolaganje smo stavili naša dva psihologa koji su im dostupni online i putem telefona za sve nedoumice koje imaju te ukoliko se teško nose sa stresom koju nosi jedna takva situacija. Naše stručno osoblje redovno komunicira sa djecom i roditeljima koji se nalaze na liječenju van granica BiH i na taj način smo i njima bar psihološka podrška u zaista izazovnom vremenu.

Potrudili smo se kreirati i online sadržaje koje komuniciramo preko naših društvenih mreža, a to su infografike sa uputama za sve građane BiH kako se mogu zaštiti u doba pandemije te ukazali na važnost samozaštite kao osnove zaštite ugroženih dijelova društva od kojih je jedna i populacija naših hrabrih mališana.

Upravo smo pokrenuli i kampanju podizanja svijesti putem video materijala koje kreiraju članovi Udruženja iz svojih domova, a odnosi se na važnost poštivanja mjera nadležnih institucija, samozaštite i izolacije sa naglaskom na zaštitu populacije djece oboljele od raka.

Svakako, u narednom periodu ćemo planirati još aktivnosti koje će biti usmjerene na djecu oboljelu od raka i njihove porodice te se nadamo da ćemo zajedničkim snagama uspjeti prevazići ovo teško razdoblje, jer problemi djece oboljele od raka ostaju isti, a trenutna situacija ih intenzivira, pa je podrška njima još potrebnija. U narednom periodu pripremit ćemo još paketa pomoći za naše porodice, koji će uključivati i prehrambene artikle. Ovo je prilika za sve da se uključe i ponovo budu dio tima u borbi za djecu oboljelu od raka.

Aktivan je humanitarni broj 17010. Pozivom donirate 2 KM za pomoć djeci oboljeloj od raka!