Dječak iz izolovanog amazonskog plemena Yanomami umro od koronavirusa

Tinejdžer koji je živio u izoliranom amazonskom plemenu preminuo je od koronavirusa, a njegova smrt je izazvala i zabrinutost zbog utjecaja pandemije na starosjedioce u regiji.

Petnaestogodišnji dječak iz plemena Yanomami koji je živio u selu Rehebe na obali rijeke Uraricoera, umro je u četvrtak, potvrdilo je brazilsko ministarstvo zdravlja, prenosi CNN.

On je od 3. aprila bio na odjelu intenzivne njege u bolnici Roraima u Boa Visti, glavnom gradu države Roraima. Brazilski ministar zdravstva je potvrdio da je dječak bio pozitivan na koronavirus.

“Imamo potvrđen smrtni slučaj u plemenu Yanomami koji nas mnogo zabrinjava. Zabrinuti smo za zdravlje starosjedioca”, rekao je ministar.

Pleme Yanomami živi u prašumama i planinama sjevernog Brazila, kao i u južnom dijelu Venecuele. To je najveće relativno izolirano pleme u Južnoj Americi, a danas ima oko 35.000 ljudi.

Zvaničnici su saopćili da se virus proširio vjerovatno putem rudara koji su ilegalno ušli na teritorij pomenutog plemena.

“Bez sumnje možemo reći da su glavni faktor širenja koronavirusa u ovom slučaju oko 20.000 ilegalnih rudara koji ulaze i izlaze s teritorije bez ikakve kontrole. Pleme Yanomami je najosjetljivije na koronavirus te se mora zaštititi jer postoji rizik za opstanak ovog plemena”, saopćeno je s Društveno-okolišnog instituta.

Pomenuti dječak je treći pripadnik starosjedilačke populacije koji je umro od koronavirusa.