Do jutros potvrđena 34 nova slučaja, zabilježen i jedan smrtni slučaj

Sinoć je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na koronavirus testirano 98 uzoraka, od čega je devet bilo pozitivno, saopćio je Štab civilne zaštite HNK.

Od toga ih je sedam u Mostaru, te po jedan u Konjicu i Čitluku.

Kada je riječ o Mostaru broj zaraženih u ovom gradu se time popeo na 32, u Konjicu je sada 28 zaraženih koronavirusom, a u Čitluku 34.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić saopćio je da je jutros potvrđeno novih 25 slučajeva koronavirusa u ovom entitetu. 

Pojasnio je da je od 316 testiranih uzoraka 25 bilo pozitivno, 14 iz Banje Luke, šest iz Šipova, tri iz Laktaša, te po jedan iz Ribnika i Teslića. Radi se o 16 muškaraca i devet žena.

Od 25 osoba 21 potječe iz porodičnih klastera ili su imali direktne kontakte sa zaraženim, dok su ostale četiri osobe naveli da nisu imali kontakte, ali što treba još dodatno da ustanovi medicinska istraga,

Također, u ovom enitetu zabilježen je danas još jedan smrtni slučaj. Iz Univerzitetsko-kliničkog centra Banja Luka obavijestili su javnost o smrti muškarca starije životne dobi.

Riječ je o pacijentu iz Bijeljine koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijent je, kažu, liječen u Klinici za infektivne bolesti od 31. marta. time se broj smrtnih slučajeva nakon zaraze koronavirusom popeo na sedam. U BIH je ukupno 18 umrlih osoba koji su bile zaražene koronavirusom.

Podsjećamo, uz ove nove slučajeve do sada je u Bosni i Hercegovini ukupno potvrđeno 613 slučajeva. Kada gledamo druge zemlje sa sličnim brojem stanovništva, daleko manje od njih, što govori da mjere koje se provode ipak imaju efekta.