Doktori Arapović i Hrabač tvrde da je situacija u BiH stabilna, poznato je i kada će stići vakcina

Situacija u Bosni i Hercegovini je, kada je u pitanju pandemija koronavirusa, stabilna, rekao je dr. Jurica Arapović, specijalista infektolog iz Mostara, za medije.

On je rekao da je Bosna i Hercegovina prva zemlja koja je i prije pojave virusa, naglo uvela epidemiološke mjere, a one su se ispostavile dobrim. Samo zahvaljujući mjerama ograničenog kretanja, zaustavljen je prvi val koronavirusa.

S mišljenjem dr. Arapovića slaže se i infektologinja, dr. Nina Hrabač i navodi da sada imamo, u epidemiološkom smislu, zaravljenu krivulju i nemamo eksponencijalan rast broja novooboljelih.

Hrabač je napomenula da je potrebno i svakog sljedećeg dana i sedmice biti na oprezu, poštovati propisane mjere, socijalnu distancu, ostati kod kuće i naravno nositi masku, rukavice i učestalo prati ruke. Na taj način ne samo da pomažemo sebi, već i svojoj okolini i zdravstvenom sistemu.

Kada je u pitanju razvoj vakcine za liječenje koronavirusa, dr. Arapović je istakao da se trenutno radi 20-30 vakcina u cijelom svijetu, i to pod kontrolom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Do kraja godine će sigurno izaći neka vakcina na tržište, ali mora biti svima dostupna, jeftina i vrlo kvalitetna. Nadam se da će dati pozitivne rezultate, ali još je rano za prva testiranja na općoj populaciji. Svakako da treba dati primat vakcini. Međutim, najbolje cjepivo je ono koje nema nikakvih nuspojava, daje imunost, a ne košta. A takve vakcine nema” – istakao je dr. Arapović, dok je dr. Hrabač navela kako će vakcinacija biti najvažnija mjera zaštite i prevencije COVID infekcije.

Za kraj dr. Arapović je zaključio da je borba protiv koronavirusa zajednička i kao takva ne smije poznavati ni politiku, ni religije niti pripadnosti, jer pravo za zdravlje imaju svi, a ne samo pojedinci i to mora biti broj jedan.