Dr. Ljuca: Nedostatak krvi o kojoj ovise životi veći rizik za smrtnost od onog koji uzrokuje COVID-19

Transfuzijska medicina je i u doba pandemije koronavirusa od životne važnosti za građane Bosne i Hercegovine.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH kazali su da bez obzira na vanrednu situaciju imaju zadatak da osiguraju krv i krvne komponente za pacijente, piše Faktor.

“Iako se krv u ovoj vanrednoj situaciji ne osigurava za “hladne” operativne programe, mada i tu ima izuzetaka, tu je veliki broj pacijenata kojima je transfuzija krvnim komponentama redovna terapija.Tu svakako spadaju hematološki, onkološki, pedijatrijski pacijenti kao i pacijenti koji zahtijevaju transfuzijsku podršku operativno ili terapijski kao što su npr. kardiovaskularni pacijenti.Pacijenti koji ovise o transfuziji ne mogu čekati da epidemija prođe, oni svoj lijek trebaju odmah” kaže dr. Alma Ljuca, specijalista transfuziolog.

Prema njenim riječima, dobrovoljnih davaoca krvi ima manje.

“Uzrok tome svakako je prikupljanje krvi uglavnom u Zavodu, ne na terenu. Otkazane su planirane akcije prikupljanja krvi u školama, fakultetima, firmama, što svakako doprinosi smanjenom ulazu davaoca. Broj davaoca je smanjen, možemo reći za oko 30 do 40 posto. Budući da krv može darivati osoba između 18 i 65 godina starosti, zabrana kretanja ne utječe na tu populaciju. U Zavodu je osigurano prikupljanje krvi bez stvaranja gužve, kako na upisu davaoca, tako na ljekarskom pregledu i u sali za darivanje” ističe dr. Ljuca.

Prema njenim riječi Zavod raspolaže dovoljnim količinama svježe smrznute plazme koja predstavlja najstabilniju komponentu koja se priprema u Zavodu prema preporukama Vijeća Evrope.

Plazma u količini koju posjeduje Zavod predstavlja stratešku rezervu jedne od tri komponente koje se dobijaju iz krvi.

Svježe smrznuta plazma nakon prerade, a prije skladištenja se testira na tri virusne (hepatitis C, hepatitis B, HIV) i jednu bakterijsku bolest sifilis.

Pored osnovnog serološkog testiranja prema Zakonu o krvi i krvnim sastojcima, puna krv, pa tako i plazma testira se i molekularnim /naprednim/ NAT testiranjem na tri virusna genoma HBV, HIV i HCV.

Dr. Ljuca je posebno naglasila kako je dobrovoljno darivanje krvi uvijek dobro došlo, pa i u vrijeme infekcije koronavirusom.

Nedostatak krvi i krvnih komponenata o kojima ovise životi brojnih pacijenata je veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog navedenim virusom. Do sada nije dokazano da se virus COVID-19 prenosi putem krvi.

Zavod je poduzeo sve mjere predostrožnosti u skladu sa kriterijima za odabir davaoca krvi.

Sarajlija Edin Kadrić, višestruki davalac krvi, ističe kako darovanu blagodat zdravlja treba iskoristiti za pomoć onima kome je potrebna.

“Naša je obaveza darivati krv, a njihovo pravo je to očekivati. Na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu ima najmanje dvadesetak djece koja boluju od leukemije. Njima je krv neophodna svaka dva-tri dana. Potrebna im je nova doza naše krvi” kaže Kadrić.

Dr. Veselka Ćejić, šef službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, kaže kako su u ovoj ustanovi preduzete sve potrebne mjere radi sprječavanja rizika od prenošenja virusa.

“Za dobrovoljne davaoce krvi su implementirani dodatni kriteriji, kako bi osigurali dovoljne količine sigurne krvi za transfuziološko liječenje pacijenata u RS-u. Za sada možemo da osiguramo dovoljno komponenti krvi jer je u bolnicama smanjen broj pacijenata. Zavod raspolaže sa zadovoljavajućim zalihama svježe zamrznute plazme” poručila je dr. Čejić.