Dramatično pismo iz karantina na Bjelavama: Zaključane 14 dana, iz medija saznale da su negativne

Dvije putnice koje su nakon povratka iz Italije 27. marta smještene sa ostalim putnicima u Paviljon 2 Studentskog doma Bjelave gdje im je određen 28-dnevni karantin iako su negativni na koronavirus, uputile su danas pismo na nekoliko adresa opisujući situaciju i uslove u kojima se nalaze, javlja Patria.

Kažu da su ih dočekali užasni uslovi.

“Zaključane smo već 14 dana. Kada smo došle dočekala nas je soba u užasnim uslovima i niko nam nije rekao kada ćemo biti testirane niti šta se dešava. Snimke sobe vam možemo poslati kasnije, WC i pod su bili puni prašine i dlaka. Kasnije se situacija poboljšala, dobile smo sredstva za čišćenje, hrana je postala bolja i testirane smo te nedjelje.

Poštovale su se čak i intolerancije na laktozu i gluten. Međutim, danas je 14-ti dan kako smo na Bjelavama, hrana postaje sve gora, dom konstantno smrdi na cigare, mnoge dezinformacije kruže povodom toga kada izlazimo a niko nam ne govori prave informacije.

Zaključane smo protiv naše volje već 14 dana. Sloboda nam je potpuno ograničena na 15 m2 kao da smo kriminalci. Nismo uradile ništa ilegalno da bi zaslužile ovakav tretman. Zašto nam nije omogućeno da nastavimo izolaciju u našim kućama? Biti zaključan 14 dana bez pristupa dvorištu, balkonu ili kuhinji je tretman gori nego onaj koji imaju neki zatvorenici.

Putnici broda Diamond Princess su imali dnevni pristup palubi iako su skoro svi bili pozitivni na COVID-19. Nas 20 koji smo došli iz Italije smo negativni, nešto što smo saznali preko vijesti a ne od medicinskog stručnjaka ili glasnika lično, i opet imamo gori tretman. Zbog čega? Da li nam neko može reći kada ćemo biti pušteni”, pitaju ove dvije putnice u današnjem obraćanju nadležnim.

Navode i da prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) nema smisla da budu u karantinu više od 14 dana ako su negativni i ne pokazuju nikakve simptome.

“Preporučni period izolacije je 14 dana, to je prošlo. 28 dana izolacije za zdrave ljude, koji nisu kriminalnci, u ovim uslovima je besmisleno. Na osnovu čega je donesena ova odluka? Na osnovu kojih preporuka? Da li nam možete reći kada ćemo izaći iz prinudne izolacije? Koji su slijedeći koraci?

Da li ćemo makar biti otključane? Molimo vas da razmotrite našu situaciju jer utiče negativno na naše mentalno zdravlje s obzirom da smo se vratile sa studija, život nam je pomjeren, ispiti traju i zaključane smo bez mogućnosti za bilo kakvu rekreaciju”, navode dvije studentice.

Pismo su uputile Federalnom ministarstvu zdravstva, ministru zdravstva KS Rusmiru Mesihoviću, direktoru Federalne uprave civilne zaštite i načelniku Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudinu Solaku, premijeru KS Mariju Nenadiću, piše Patria.