Društvo psihologa Brčko distrikta BiH: Važna je fizička, ne socijalna distanca

Društvo psihologa Brčko distrikta kao strukovno udruženje u saopštenju za javnost ukazuje na pogrešnu upotrebu terminologije u vezi sa psihološkom naukom, a odnosi se na miješanje pojmova socijalne i fizičke distance.

Jedna od propisanih mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, a koju preporučuje Svjetska zdarvstvena organizacije je držanje odstojanja između osoba.

“Sa uvođenjem preventivnih mjera u borbi protiv širenja pandemije izazvane virusom Covid 19, a po preporukama nadležnih zdravstvenih organa, nerijetko u medijima, a i generalno u javnosti, dolazi do miješanja pojmova socijalne i fizičke distance” navodi se u saopštenju.

Istaknuto je značenje ovih pojmova sa stanovišta psihološke struke. Član Društva psihologa Brčko distrikta BiH profesor dr. Miroslav Gavrić jasno razgraničava ova dva pojma u svojoj knjizi.

“Socijalne distance se odnose na distance u socijalnim atributima, kao što su prihodi, obrazovanje, rasa, pol, takođe možemo da govorimo i od statusnim distancama koje se odnose na razlike u prestižu ili razlike u moći, kao i klasne distance koje se odnose na superiornost jedne osobe u odnosu na drugu. Fizička distanca se odnosi na fizičku liniju odstojanja između dvije osobe” navodi prof dr Gavrić, kojeg u saopćenju citira Društvo psihologa Brčko distrikta.