Facebook proglašen žarištem širenja lažnih vijesti o koronavirusu, uvodi kazne i za one koji lajkaju takve

Facebook će početi na News Feedu onih korisnika koji su lajkali lažne vijesti o koronavirusu, dodavati postove o tome što su dezinformacije i zašto ih ne bi trebali čitati.

Naime, kompanija je 16. aprila ponudila update koji bi trebao poslužiti za borbu protiv opasnih dezinformacija, te najavila i nekoliko novih opcija za promovisanje tačnih vijesti.

Tako će se na Facebook stranicama onih koji su lajkali ili komentarisali postove koje je Facebook kasnije uklonio zbog širenja lažnih vijesti, pojavljivati novo polje koje bi ih trebalo ohrabriti da ispravne podatke potraže na web-stranici Svjetske zdravstvene organizacije. Uz to, Facebook lansira i “Get the Facts” kategoriju, u kojoj će se naći provjerene informacije o aktualnoj pandemiji.

Nova odluka je došla nakon što je Avaaz (ne mislimo na “Dnevni avaz”) proglasio Facebook epicentrom širenja dezinformacija o koronavirusu te je tom prilikom citirao brojne vijesti koje su dijeljene na ovoj platformi, a koje su sadržavale opasne zdravstvene savjete i informacije o lažnim lijekovima.

Iz Facebooka su nakon toga izjavili da je već uklonjeno preko 100 hiljada postova koji su sadržavali dezinformacije, i to samo u nekoliko proteklih sedmica te da planiraju pooštriti mjere opreza.