Federalna vlada mijenja vlastiti korona-zakon, uložila čak 10 amandmana

Federalna vlada je na vlastiti Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica ili kolokvijalno rečeno korona-zakona uložila čak 10 amandmana.

Ti amandmani su danas proslijeđeni zastupnicima na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je u toku.

Jedna od najznačanijih izmjena jeste amandman koji mijenja jedan od najvažnijh članova korona-zakona (član 4.) tako što brišu riječi “prosječni promet u januaru i februaru 2020. godine”, i zamijenjuju ga riječima “ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine”.

Riječ je o predloženom članu zakona koji govori o tome kojim će privrednim subjektima Vlada FBIH subvencionirati iznos minimalne plate a to je da se to odnosi na privredne subjekte koji su ostvarili pad prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u januaru i februaru 2020. godine.

Vlada je ranije saopćila da je jednim od ovih amandmana, s ciljem jačanja finansijske discipline, predloženo smanjenje sa 90 na 60 dana nakon prestanka stanja nesreće perioda u kojem neće biti obračunavane zatezne kamate na javne prihode.

Predložen je i amandman po kojem je Razvojna banka FBiH dužna kvartalno izvještavati Vladu FBiH o upravljanju Fondom za osiguranje kredita, a Vlada će u roku od 15 dana po završetku kvartala taj izvještaj dostaviti Parlamentu FBiH.

Također u jednom od amandmana Vlada je precizira da se iz olakšica isključuju subjekti koji su u vremenu krize redovno poslovali i bez zastoja.

Vlada nije prihvatila mnoštvo amandmana koje su na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uložili poslanici i klubovi poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Sam Klub SDP-a predložio je čak 25 amandmana, a o njima će se Vlada naknadno izjasniti. Amandmane su podnijeli i klubovi DF-a i Naše stranke, te pojedini zastupnici.