Galerija Collegium artisticum povodom 6. aprila predstavlja posebnu izložbu

JU “Bosanski kulturni centar KS“, Organizaciona jedinica Galerija Collegium artisticum, povodom 6. aprila Dana grada Sarajeva, ove godine predstavlja digitalnu prezentaciju nagrađenih radova tradicionalne selektivne izložbe “COLLEGIUM ARTISTICUM” u periodu od 2016. – 2019. godine.

Svoj jubilarni, 45. rođendan Galerija Collegium artisticum ove godine nažalost, dočekuje zatvorenih vrata.

Trenutno je u Galeriji postavljena izložba “Apokalipsa” eminentnog autora Džeke Hodžića, a naredna izložba prema planiranom programu je trebala biti tradicionalna kolektivna izložba članova tri bh. udruženja pod nazivom “Collegium artisticum“, a povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

Tradicionalna selektivna godišnja izložba “COLLEGIUM ARTISTICUM” predstavlja godišnju produkciju članova i članica: Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i Asocijacije arhitekata u BiH (AABiH).

Ova kolektivna izložba posvećena Danu grada Sarajeva baštini tradiciju koja datira još od 1975. godine, kada je izložbom “Collegium artisticum 1975.“ otvoren sadašnji izložbeni prostor istoimene galerije.

Izložba “Collegium artisticum“ je vezana za značajan datum iz historije Sarajeva i ima neosporan dignitet kao centralna izložba, odnosno najveći i najposjećeniji godišnji likovni događaj u Bosni i Hercegovini. O tome govori i podatak da je svoja djela na ovoj izložbi 2019. godine predstavilo 160 umjetnika i arhitekata.

Nažalost, s obzirom na novonastale okolnosti koje su vezane za proglašenje Pandemije, Galerija Collegium artisticum ove godine nije bila u mogućnosti ovu tradicionalna izložbu adekvatno realizovati i prezentovati javnosti na uobičajen datum, a izložba je odgođena do daljnjeg.

Ipak, u skladu sa dostupnim arhivskim materijalom, uposlenici Galerije su se potrudili da naprave pregled, odnosno prezentaciju radova koji su na ovoj izložbi nagrađeni tokom protekle četiri godine.

Ovi radovi, koje je sabrala i pripremila Sanela Nuhanović, kustosica galerije Collegium artisticum, će u digitalnoj formi biti dostupni široj publici putem zvanične Facebook stranice JU “Bosanski kulturni centar KS. Dizajner plakata za ovogodišnju izložbu “COLLEGIUM ARTISTICUM 2020.” je Miodrag Spasojević –Shtrika.