Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić istakao da je obavljeno više od šest hiljada posjeta građanima

Predstavnici federalnih institucija i danas su se obratili danas povodom vanrednog stanja uzrokovanog pojavom koronavirusa na području FBiH. Javnosti se obratio član Federalnog štaba civilne zaštite i generalni sekretar Crvenog krsta/križa FBiH Namik Hodžić.

On je istakao važnost 811 volontera i 124 profesionalca koji svakodnevno pomažu i pružaju usluge građanima. Naglasio je da su razvili procedure da što bolje zaštite sve djelatnike i zahvalio se građanima i drugim humanitarnim organizacijama koje daju podrđku ranjivim grupama društva u odgovoru na koronavirus.

Hodžić je dodao da pomoć najviše koriste stariji od 65 godina, samci, samohrani roditelji maloljetne djece, osobe sa invaliditetom, osobe bez vližih srodnika i manji dio osoba u karantinu i izolaciji.

“Od proglašenja prirodne nesreće zbog epidemije kornavirusa naše osoblje i volonteri odgovorili su na 13.000 poziva građana, obavljeno je više od 6.000 kućnih posjeta, a pruženo je skoro 10.000 raznih usluga. Uručeno je nekoliko hiljada paketa hrane i higijene, a naše osoblje i volnoteri otišli su u trgovinu više od tri hiljade puta”, rekao je Hodžić.